Svijet     | 22.08.2019. 08:38 |

Merkel dala rok od 30 dana Johnsonu da ponudi alternativu 'backstopu'

FENA Internet

BERLIN, 22. augusta (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu dala Velikoj Britaniji trideset dana da ponudi alternativu "backstopu", kako bi se osiguralo britansko napuštanje Evropske unije, ali je francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio da neće biti novih pregovora o Brexitu. dala rok od 30 dana

Više od tri godine nakon što su Britanci glasali za napuštanje Evropske unije, nejasno je po kojim će uslovima, i hoće li uopće, druga najveća ekonomija u Evropi napustiti Uniju, nakon 46 godina članstva, piše Reuters.

Boris Johnson, zagovornik Brexita po svaku cijenu, koji je postao britanski premijer prije mjesec dana, smatra da će prijetnja Brexita bez sporazuma, odnosno njegovih posljedica, uvjeriti Angelu Merkel i Emmanuela Macrona da bi EU trebala sklopiti sporazum u zadnji tren, kojim bi se ispunili njegovi zahtjevi.

Govoreći u Berlinu pored Angele Merkel u uredu kancelarke, Johnson je više puta kazao da "backstop", zaštitni mehanizam kojim se izbjegava povratak tvrde granice u Irskoj, a na koji je pristala njegova prethodnica Theresa May, mora biti u potpunosti uklonjen.

"Rečeno je da ćemo vjerojatno pronaći rješenje kroz dvije godine. Ali mogli bismo pronaći rješenje u idućih 30 dana, zašto ne?", rekla je njemačka kancelarka.

Johnson je potvrdio da mu je Merkel  dala 30 dana dapredloži alternativu i rekao je da postoji dovoljno prostora za dogovor.

Ali samo sat vremena nakon razgovora sa Merkel, francuski predsjednik  Emmanuel Macron je rekao da zahtjevi Johnsona za ponovnim pregovaranjem o  sporazumu, uključujući  pitanje irske granice, nisu izvodljivi. Johnson se treba  danas sastati s Macronom u Parizu.

Upitan o udaljenosti pregovaračkih pozicija između Londona i ostalih 27 članica EU, Johnson je rekao: „Ako tome pristupimo s dovoljno strpljenja i optimizma, to možemo i ostvariti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Boris Johnson odbacio kritični izvještaj o njegovom ponašanju kao 'šaradu'

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Boris Johnson se povukao iz utrke za novog britanskog premijera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo