Bosna i Hercegovina     | 21.08.2019. 14:51 |

Iz budžeta RS-a sredstva za sanaciju katoličke crkve i kapele kod Banje Luke

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 21.augusta (FENA) - Sekretarijat Republike Srpske (RS) za raseljena lica i migracije obezbijedio je sredstva za uređenje kapele Sv. Ante u Ivanjskoj i sanaciju crkve Sv. Josipa u Trnu.

Novac je izdvojen u okviru redovnog Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2019. godinu, a s ciljem podrške projektima održivog povratka.

Zamjenik direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Juričević potpisao je danas ugovore o realizaciji ta dva projekta sa Miroslavom Kljajićem, župnikom u župi Uznesenja Blažene djevice Marije u Ivanjskoj i Dominkom Batinićem, župnikom u župi Sv. Josipa u Trnu.

Entitetska vlada i Sekretarijat za raseljena lica i migracije su proteklih godina izdvajali, kako je saopćeno, značajna sredstva, koja su usmjeravana za obnovu i sanaciju vjerskih objekata, ne samo na području RS, nego i Federacije BiH.

-Juričević je istakao da je na području Banja Luke i Laktaša u proteklom periodu realizovan veliki broj projekata koji podržavaju održivi povratak i obnovu vjerskih objekata, te da će se podrška Sekretarijata nastaviti i u narednom periodu – navodi se u saopćenju.

Kljajić i Batinić su naglasili da realizacija ta dva projekta ima veliki značaj za Hrvate na području Banja Luke i Laktaša, i izrazili veliku zahvalnost na obezbijeđenim sredstvima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta