Bosna i Hercegovina     | 21.08.2019. 14:55 |

Dodik s načelnicima općina Bosanski Petrovac, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjој Luci s načelnicima općina Bosanski Petrovac, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar o nekoliko tema.

Razgovarali su o položaju Srba u općinama u Federaciji BiH, najavi Kantonalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Livno o obilјežavanju 24 godine od, kako je navedeno u saopćenju Predsjedništva BiH, navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, te namjeri da se u Medenom Polјu, u općini Bosanski Petrovac, smjeste migranti.

Na sastanku je konstatirano da je položaj Srba u ovim općinama težak i u mnogim segmentima diskriminirajući, te da je teška situacija uslovlјena činjenicom da je na prostoru Federacije BiH po popisu iz 1991. godine bilo 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine 56.550 ili 10,60 posto od predratnog broja srpskog stanovništva.

Dodik je naglasio da su Srbi u Federaciji BiH, u općinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast, ignorisani od viših kantonalnih i federalnih vlasti.

Na sastanku je zaklјučeno da je potrebno pristupiti hitnoj izmjeni ustava kantona, te da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba u tim kantonima. Istaknuto je da se posebna diskriminacija ogleda u pogledu zapošlјavanja. Srpski jezik se mora uvrstiti u nastavne planove škola u Federaciji BiH, tamo gdje to nije omogućeno, kao što je općina Glamoč, naglašeno je na sastanku.

Dodik također smatra da je najava obilјežavanja godišnjice oslobađanja nepotrebna provokacija protiv Srba i njihovog života na tom prostoru.

- Protiv smo održavanja bilo kakvog okuplјanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-sigurnosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata - naglasio je Dodik.

Zajednički je donesena odluka da će, ukoliko do toga dođe, Srbi iz tih općina organizovati okuplјanje u znak protesta i onemogućavanja održavanja tog događaja. Također, Republika Srpska će svečanom naučno-historijskom i kulturno-umjetničkom akademijom, 13. septembra obilјežiti Dan sjećanja na stradanje Srba na tom području.

Dodik je rekao da Republika Srpska ne prihvata da se na prostoru općine Bosanski Petrovac, u mjestima koja pripadaju Srbima, prave bilo kakvi centri gdje će boraviti migranti, te je još jednom pozvao Srbe, ministre u tehničkom mandatu Vijeća ministara BiH, da ne glasaju za otvaranje takvog centra u Medenom Polјu, u općini Bosanski Petrovac.

Na sastanku kojem su prisustvovali i premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, ministrica finansija RS Zora Vidović, ministar pravde RS Anton Kasipović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić donesena je odluka da Vlada RS podrži razvojne i infrastrukturne projekte u ovim općinama, u ukupnom iznosu od 500.000 KM, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

U Beogradu danas susret Vučića i Dodika

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana