Svijet     | 21.08.2019. 14:49 |

EU spremna da nadzire relokaciju migranata

FENA Internet

BRUXELLES, 21. augusta (FENA) - Evropska unija saopćila je u srijedu da je spremna da nadzire relokaciju više od 80 migranata sa spasilačkog broda koji se trenutno nalazi u italijanskoj luci na otoku Lampedusa.

Glasnogovornica Evropske komisije Natasha Bertaud izjavila je "da smo sada spremni da koordiniramo proces relokacije i da pružimo operativnu podršku italijanskim vlastima".

U saradnji s italijanskim kolegama, agencije EU za kontrolu granica i azil izvršit će prethodni skrining 83 osobe kako bi ustanovile da li su one podobne da traže međunarodnu zaštitu. 

Migranti su stigli do talijanske obale  na humanitarnom brodu Open Arms koji plovi pod španskom zastavom i koji je plutao Mediteranom protekle skoro tri sedmice nakon što su mu italijanske vlasti zabranile ukrcavanje u neku od italijanskih luka.

Španija, Portugal, Njemačka, Francuska i Luksemburg podijelit će migrante. Rumnija je ponudila da prihvati neke od njih, ali njena pomoć nije trenutmo potrebna, kazala je Bertaud, prenosi Associted Press. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Čelnici EU pozvat će na samitu u ovoj sedmici na odlučnu akciju na konkurentnosti i čelništvu bloka

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!