Svijet     | 21.08.2019. 15:20 |

Zarif: Smrtna kazna Djalaliju može se odgoditi

FENA Internet

STOCKHOLM, 21. augusta (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u srijedu da će Teheran "dati sve od sebe" kako bi se odgodilo izvršenje smrtne kazne nad švedsko-iranskim naučnikom  Ahmadrezom Djalalijem.

-Djalali, liječnik i profesor na institutu Karolinska u Švedskoj prijestonici, uhapšen je u Iranu u aprilu 2016. i osuđen je za špijunažu, nakon što je bio optužen da je pružao informacije Izraelu koje su pomogle jevrejskoj državi u ubistvu nekoliko značajnih nuklearnih naučnika. 

Iranski Vrhovni sud potvrdio je smrtnu kaznu u decembru 2017.  godine, a iranski državni tužilac Abbas Jafari Dolatabadi  kazao je da je Djalali priznao da se sastajao s agentima izraelske obavještajne agencije Mossad kako bi im predao informacije o iranskim nuklearnim i vojnim planovima i osoblju.

- Dat ćemo sve od sebe na humanitarnom planu kako bi se kazna Djalaliju mogla odgoditi, ali je on optužen za višestruke kapitalne zločine i osuđen je zbog njih - izjavio je Zarif u odgovoru na novinarsko pitanje nakon što je održao predavanje u Međunarodnom institutu za istraživanje mira u Stockholmu tokom posjete Švedskoj.

- Iransko pravosuđe je nezavisno. Danas se dvojici članova iranske vlade sudi pred našim sudovima. To samo pokazuje koliko je pravosudna vlast odvojena od izvršne - dodao je Zarif, prenosi Reuters.

Švedska je odobrila državljanstvo Djalaliju u februaru 2018.  Njeno ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je zatražilo pristup Djalaliju i pozvalo je da se ne provede smrtna kazna nad njim.

Djalali je bio na poslovnom putovanju u Iranu kada je bio uhapšen i poslan u zatvor. Grupa za ljudska prava Amnesty International saopćila je da je on držan u samici tri mjeseca i mučen u njoj, navodi  Reuters.


 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vučić: Nikada se nije dogodilo da opozicija traži sankcije protiv predsjednika

Ambasador Murphy: BiH propušta priliku da prekine ovisnost o ruskom gasu

Čović: Ne može se zaustaviti približavanje BiH NATO-u, Hrvati će predvoditi taj put

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo