Svijet     | 21.08.2019. 14:54 |

Trump nazvao Jevreje koji glasaju za Demokrate neznalicama i nelojalnim

FENA Internet

WASHINGTON, 21. augusta  (FENA) - Pokazujući novu spremnost da se bavi politikom duž vjerskih linija, predsjednik Donald Trump izjavio je da američki Jevreji koji glasaju za Demokrate "ili imaju potpuni nedostatak znanja ili pokazuju veliku nelojalnost".

Trumpova izjava izazvala je buru kritika da republikanski predsjednik koketira s antisemitskim stereotipima. Ona je došla u jeku Trumpove svađe s demokratskim kongresnicama  Ilhan Omar iz Minesote i Rashide Tlaib iz Mičigena, dvije muslimanke.

Trump se blisko svrstao uz Izrael i njegovog konzervativnog premijera Benjamina Netanyahua, dok su muslimanske poslanice žestoki kritičari Izraela. Tlaib je palestinska Amerikanka rođena u Sjedinjenim Državama, dok je  Omar rođena u Somaliji.

- Gdje je otišla Demokratska stranka? Gdje su otišli oni koji brane te dvije osobe zbog njihovog stava prema državi Izrael? Mislim da je svaki Jevrej koji glasa za Demokrate osoba s potpunim nedostatkom znanja i s velikom nelojalnošću - izjavio je Trump novinarima u Ovalnom uredu.

Na Trumpovo urgiranje, Izrael je prošle sedmice blokirao Omar i Tlaib ulazak u zemlju. Izrael je kasnije pristao da odobri humanitarnu posjetu Tlaib kako bi obišla baku na Zapadnoj obali. Tlaib je to odbila, rekavši da je baka u konačnici zatražila da ne otputuje kod nje pod, kako smatra, ponižavajućim okolnostima. 

Trump je nazvao Omar "katastrofom po Jevreje" i kazao je da "ne kupuje" suze koje je prolila Tlaib u ponedjeljak kada je govorila o palestinskoj situaciji. Obje kongresnice podržavaju Pokret za bojkot, neulaganje i sankcije, globalni protestni pokret zbog izraelske politike, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Ollongren: Trumpova izjava upravo je ono što Putin voli čuti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo