Kultura     | 20.08.2019. 13:59 |

Rumunski film 'Mo' progovara o seksualnom zlostavljanju na univerzitetima

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Rumunski film "Mo" s rediteljskim potpisom Radua Dragomira koji tematizira pitanje seksualnog zlostavljanja na univerzitetima, zabilježio je danas međunarodnu premijeru na press projekciji u okviru Takmičarskog programa igranog filma 25. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Priča je to o studenticama Mo i Veri čije prijateljstvo seže još od djetinjstva. Odlaze na polaganje ispita na fakultetu, ali ih strogi profesor Ursu uhvati da prepisuju te ih izbacuje iz učionice. Spletom okolnosti, one kasnije sreću u gradu profesora koji ih u konačnici poziva u svoj stan na večeru i piće.

Raspletom događaja profesor se kroz razgovor tokom večeri počinje udvarati Mo, odvodi je u sobu te je siluje. U finišu ovog ostvarenja studentica se vraća u profesorov stan sa namjerom da ga ubije, ostavljajući gledaocu nepoznanicu da li je to i učinila.

Uloge su ostvarili Razvan Vasilescu, Dana Rogoz i Madalina Craiu.

Reditelj Radu Dragomir istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije upriličenoj nakon press projekcije da je na scenariju počeo raditi inspirisan stvarnom pričom koju je pročitao u medijima, kada je u Rumuniji profesor na univerzitetu seksualno zlostavljao studenticu koja ga je na kraju ubila i to postavila na internet.

Navodi da je bio inspirisan i podacima iz istraživanja o tome da li je svako silovanje seksualno zlostavljanje ili se ne može kao takvo smatrati usljed različitih okolnosti. Više od 30 posto ispitanika u Evropi je reklo da je moguće da se svako slilovanje ne može kao takvo tretirati, dok je u Rumuniji taj postotak iznosio 55 posto.

- U prvobitnom scenariju profesor je bio mnogo agresivniji, ali sam ipak promijenio taj njegov karakter zbog onog postotka ljudi koji su rekli da je to moguće - da svako silovanje nije silovanje - istaknuo je Dragomir.

Glumica Dana Rogoz ističe da je rad na pripremi za snimanje bio dug proces, s mnogo razgovora o različitim detaljima scenarija. Govoreći o liku kojeg glumi, podsjeća da je riječ o djevojci koja je izgubila oca sa 14 godina i s kojim je bila veoma prisna.

Upravo taj momenat, kazala je, za profesora u filmu je bio dovoljan da pronađe njenu slabost, počevši se zaštitnički ponašati prema njoj, zbog čega je postala ranjiva i otkrila se iza maske neustrašivosti koju nosi.

- Profesor je vidio da može manipulisati s njom. Odvodi ih u stan te korak po korak, manipulativno, izmiče kontrolu kod Mo i ostvaruje svoju pravu namjeru - ustvrdila je ona.

Da je iznimno teško bilo snimiti scenu seksualnog zlostavljanja naglasila je Rogoz, podvukavši da su žene u Rumuniji dosta zatvorene kada je ta oblast u pitanju i često ne izlaze u javnost sa onim što im se desilo.

- Nakon ovog filma javile su mi se mnoge žene koje su potvrdile da su doživjele to iskustvo u prošlosti ili ga doživljavaju sada. Nadam se da će ovo ostvarenje otvoriti širu društvenu debatu o takvim dešavanjima na univerzitetima te odnosu profesora i studentica - ocijenila je ona.

Za glumicu Madalinu Craiu iznimno je važno što se na platnu može vidjeti koliko je ona "tihi" prijatelj Mo, partner podrške koja je uz nju uvijek u različitim situacijma te iz kojih ih često spašava.  

Zvanična međunarodna premijera filma "Mo" bit će zabilježena večeras u 22 sata u Narodnom pozorištu Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Gradačcu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana