Kultura     | 20.08.2019. 14:05 |

Kanton Sarajevo podržava bh. filmsku industriju

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo planira da od 2020. godine krene u implementaciju programa poticaja za snimanje filmova i TV serija, za koji je planiran grant "Poticaji za filmsku i TV proizvodnju" u iznosu od 2.000.000 KM.

Poticaj je, kako je navedeno, zasnovan na povratu procenta kvalificiranih troškova proizvodnje odgovarajućeg sadržaja domaćem producentu, koproducentu ili servisnom producentu.

Tim povodom danas su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo - premijer Edin Forto, ministar kulture i sporta Mirvad Kurić i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, te direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra upriličili susret s novinarima.

Mirsad Purivatra podsjetio je na ulogu SFF-a u kreiranju  platforme susreta filmskih profesionalaca.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da bh. kinematografija ima nedovoljne uslove finansiranja u odnosu na kvalitet autora koji bi mogli mnogo više snimati.

Purivatra je rekao da je SFF pokrenuo inicijativu kako bi se ti problemi prevazišli, uputivši je na više instanci vlasti, a da je Vlada Kantona odlučila dati podršku.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istakao je da je KS prepoznao potencijale filmskih i ostalih kreativnih industrija u stvaranju novih radnih mjesta i ekonomskog rasta.

On smatra da su upravo kreativne industrije kao što su kinematografija, TV, izdavaštvo, muzika, video igre, digitalne aplikacije i druge grane kreativnih industrija rastući sektor globalne ekonomije, te da imaju značajnu ulogu u zapošljavanju.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković ocjenjuje da bh. kinematografija ima značajnu ulogu na promociji BiH.

Podsjetio je da neka zanimanja vezana za filmsku struku nestaju, te da bi ovaj poticaj imao višestruke efekte, poput školovanja i zapošljavanja deficitarnih zanimanja.

Konaković je naglasio da na zapadu značajan udio u BDP-čini upravo kreativna industrija, te pozvao i više nivoe vlasti da prepoznaju potencijal bh. filmske industrije.

Naveo je također da bi ova inicijativa mogla biti početak male industrijske revolucije u kreativnoj industriji.

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić izrazio je zadovoljstvo što je film prepoznat kao grana industrije i segment koji i privređuje, a ne samo troši.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo