Bosna i Hercegovina     | 20.08.2019. 13:24 |

Evropska unija donirala dva kombija Službi za poslove sa strancima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Evropska unija je nedavno osigurala dodatnih 14,8 miliona eura bespovratnih sredstava za nastavak podrške Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicama, u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica prisutnih u zemlji od kraja 2017. godine.

To uključuje 13 miliona eura podrške za upravljanje migracijama - za koje je nedavno potpisan Sporazum o implementaciji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i 1,8 miliona eura humanitarne pomoći koju pruža Evropska komisija za humanitarnu pomoć i odjel za civilnu zaštitu (ECHO).

U okviru projekta, izvršena je nabavka dva nova kombija, ukupne vrijednosti više od 56.000 eura (110.400 KM) Službi za poslove sa strancima koja će službenicima uveliko olakšati rad na terenu, a što je do sada bio veliki izazov. Ova vozila će Službi pomoći u obavljanju redovnih aktivnosti.

Ključeve dva vozila preuzeo je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, a uručio ih je Peter Van der Auweraert, Koordinator za Zapadni Balkan i Šef misije u Bosni i Hercegovini ispred Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Služba za poslove sa strancima će dodatno biti obogaćena s IT opremom i softverom za unaprijeđenje upravljanja granicom i migracijskim tokovima u Bosni i Hercegovini, a ovu vrijednu opremu i softver će također obezbijediti Evropska unija.

- Zahvaljujemo se Evropskoj uniji na ovoj vrijednoj donaciji. Vozila će biti od velike pomoći našim službenicima koji imaju mnogo veći obim posla usljed prisustva migranata u državi - rekao je Ujić.

Dosadašnja pomoć obezbijeđena sredstvima EU službi za poslove sa strancima uključuje dva vozila kao i u jačanje kapaciteta kroz finansiranje dodatnih službenika u terenskim centrima i privremenim prihvatnim centrima.

Sredstva za projekat "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH" su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Laketa i atašei MUP-a Austrije i Sjeverne Makedonije o migrantskoj krizi

Služba za poslove sa strancima uspješno realizovala postupak prisilnog udaljenja ilegalnog migranta

Iz BiH protjerana dvojica stranaca zbog povezanosti s organiziranim kriminalom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo