Bosna i Hercegovina     | 20.08.2019. 11:16 |

Kvalitetniji uslovi za obrazovanje učenika s poteškoćama u razvoju

FENA Saopćenje

 

TUZLA, 20. augusta (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na tekst Sporazuma o međusobnoj suradnji u realizaciji "Programa sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji BiH“, a kojeg će Ministarstvo obrazovanja i nauke TK potpisati s Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

-Ovim sporazumom Federalni zavod za zapošljavanje se obavezuje da putem Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona uplati 96.000,00 KM, a Tuzlanski kanton će osigurati 45.586,00 KM, čime će se omogućiti zapošljavanje 20 defektologa različitog profila u 20 redovnih osnovnih škola na 40 posto radnog vremena u periodu 1.9.2019. godine do 31.12.2019. godine, te u 20 redovnih osnovnih škola u periodu od 1.2.2020. godine do 31.5.2020.godine - saopćeno je iz Vlade TK.

S obzirom da je Pravilnikom o odgoju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim potrebama u redovnoj osnovnoj školi, predviđeno i angažovanje odgovarajućih stručnjaka za rad sa djecom sa teškoćama u razvoju, realizacija navedenog programa doprinijet će jačanju kadrovskih kapaciteta redovnih osnovnih škola u implementaciji sveukupne podrške učenicima sa poteškoćama u razvoju.

Vlada je također danas odobrila iznos subvencije troškova ishrane i smještaja studenata u studenskim centrima u FBiH. Radi se o 219,00 KM po jednom studentu mjesečno za subvencioniranje troškova ishrane i smještaja (2 obroka) studenata sa područja Tuzlanskog kantona, a koji su smješteni u Studentski centar u Sarajevu, Studentski centar Univerziteta u Mostaru, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru i Studentski centar Univerziteta u Zenici.

Subvencioniranje troškova vršit će se za period od 15. septembra 2019. do 15. jula 2020. godine, i to samo za one studenate koji prvi puta upisuju akademsku godinu. Za ove namjene Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je ukupno 252.000,00 KM.

Na sjednici je odobreno usmjeravanje dijela transfera za posebne namjene, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2019. godinu. U svrhu nabavke besplatnih udžbenika za učenike dugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona dodijelilo 6.450,00 KM.

Vlada je donijela i odluku o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2019. godinu. Ovim izmjenama u manifestacije od interesa za TK uvrštena je i manifestacija "Dani Velike Gospe“ u Breškama, koja je održana od 12. do 15. augusta, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'