Bosna i Hercegovina     | 20.08.2019. 11:18 |

BHMAC - Mina pronađena na Stojčevcu nije zaostala iz minulih ratnih dešavanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Protivpješadijska mina PMA-3, pronađena 19. augusta na području koje vodi od Stojčevca prema koti Šiljak, općina Ilidža, nije mina zaostala iz minulih ratnih dešavanja, nego je sredstvo odbačeno od nepoznatih osoba, saopćeno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC-a).

To je zaključeno terenskim uvidom pripadnika BHMAC-a, a na osnovu lokacije gdje je ta naprava pronađena, koja nije obrađivana kroz prethodne projekte deminiranja, te za koju nisu postojale bilo kakve informacije o miniranosti.

- Također, kako je riječ o stazi koja je u veoma čestoj upotrebi, sigurno bi jedno ovakvo sredstvo neko ranije uočio i prijavio, a imajući u vidu da se navedena naprava nalazila na samoj površini zemlje, gdje se mogla veoma lako uočiti - navodi se u saopćenju.

Iz BHMAC-a, istovremeno, ističu da u prilog spomenutom zaključku ide i činjenica da nije u pitanju cjelovito pronađeno sredstvo, nego naprava iz više dijelova, tačnije poklopca i donjeg dijela, bez upaljača i gumene obloge, te da kao takva nije bila spremna za aktivaciju, "kao što je jučer u više navrata prenijeto putem medija".

BHMAC podsjeća da je općina Ilidža prošle godine i zvanično proglašena lokalnom zajednicom bez minski zagađenih površina, a kao rezultat  dugogodišnjeg ulaganja i implementacije projekata deminiranja.

Centar za uklanjanje mina u BiH i dalje apeluje na sve osobe da ne odbacuju minsko eksplozivna sredstva (MES), kao i osobe koje uoče bilo kakve slične naprave, bez obzira da li je riječ o ovakvoj deaktivnoj napravi ili sličnom naoružanom sredstvu, da to prijave i ne rade bilo šta samoincijativno, čime mogu dovesti sebe i ostale osobe u neposrednu opasnost.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo