Stranačke aktivnosti     | 20.08.2019. 10:24 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Zastupnica Naše stranke Mirjana Marniković-Lepić: Da li otpad iz Alumine ugrožava sjeveroistok BiH?  

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković-Lepić obratila se Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske sa nekoliko pitanja u vezi sa odlaganjem otpada nastalog u proizvodnom procesu u fabrici Alumina u Zvorniku.

Zastupnica Marinković-Lepić je pitala kolika je sigurnost brane crvenog mulja u naselju Đulići kod Zvornika, a koja sprečava izlijevanje otpada nastalog u proizvodnom procesu Alumine. Osim toga, traženi su i odgovori na pitanja o kapacitetu postojećeg odlagališta i roku do kojeg se nusprodukti mogu odlagati, te koje bi bile štetne posljedice po zemljište i riječne tokove u slučaju popuštanja brane. 

Zbog brige za stanovništvo koje živi u zvorničkom području ali i području cijelog sliva koje bi potencijalni ekološki incident ugrozio, zastupnica Naše stranke je pitala Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS na koji način se kontroliše bezbjednost brane i da li se kontrole provode redovno, te koja je lokacija planirana za novo odlagalište nakon što se iscrpi kapacitet postojećeg.

„Iznad naselja Đulići kod Zvornika nalazi se brana crvenog mulja koji do ove brane dolazi kao otpad nekadašnje fabrike glinice Birač Zvornik, današnje Alumine. U oktobru 2014. godine došlo je do popuštanja brane i manje količine toksičnog otpada našle su se u rijeci Sapni koja dalje teče u rijeku Drinu. Građani i građanke ovoga područja s pravom su zabrinuti da se ovakvo nešto ne ponovi“, kazala je zastupnica Mirjana Marinković-Lepić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!