Svijet     | 20.08.2019. 08:05 |

Johnson u pismu Tusku: Izbaciti 'backstop' iz sporazuma o Brexitu

FENA Internet

LONDON, 20. augusta (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson poslao je pismo predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku u kojem ponavlja svoju želju da se postigne sporazum o izlasku Britanije iz EU-a, ali i poziv da se iz postojećeg sporazuma izbaci 'backstop', objavila je u ponedjeljak njegova press služba. 

Johnson u pismu Tusku ističe da bi se 'backstop', zaštitni mehanizam kojim se izbjegava povratak tvrde granice na Irskom otoku, trebao izbaciti iz sporazuma koji je EU postigao s njegovom prethodnicom Theresom May i zamijeniti obvezivanjem na alternativno rješenje.

Boris Johnson je pisao EU-u sugerirajući da bi zastoj mogao biti zamijenjen nekim oblikom opredjeljenja za sprečavanje tvrde irske granice u njegovom prvom velikom potezu koji će pokazati novu poziciju britanske vlade prema Bruxellesu.

Uoči razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Johnson je objavio pismo na četiri stranice u kojem je iznio svoje stajalište da je povratni korak „antidemokratski i nedosljedan suverenitetu Velike Britanije“, jer bi mogao UK ostaviti u carinskoj uniji na neodređeno vrijeme bez sredstava za izlaz.

"Nepromišljeni" plan za isključivanje slobodnog kretanja državljani EU, smatra Johnson.

Predložio je da se na irskoj granici mogu uspostaviti alternativni carinski aranžmani unutar dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja nakon Brexita, prenosi Guardian.

Objavljivanjem pisma upućenog Donaldu Tusku, predsjedniku Evropskog vijeća, čini se da se želi prikazati Johnsona kako je spreman na pregovore s Bruxellesom, iako podnosi zahtjev za ukidanjem 'backstopa' , zaključuje britanski Guardian.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'