Bosna i Hercegovina     | 20.08.2019. 07:57 |

Za danas zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Za danas su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH od kojih bi na redovnoj sjednici trebalo biti razmatrano usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO, kao i vanredna koju je tražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik o odluci o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Ranije su lideri SDA, SNSD-a kao i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Izetbegović, Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

ANP je dokument koji je od BiH zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu.

Međutim, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Inače, usvajanje ANP-a bezkompromisno traži SDA uvjetujući to podrškom imenovanju Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'