Kultura     | 19.08.2019. 13:43 |

SFF - U oktobru prva klapa filma 'Koncentriši se, baba' reditelja Pjera Žalice

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) – Bosanskohercegovačka kinematografija uskoro će biti bogatija za još jedan film pod nazivom "Koncentriši se, baba" reditelja Pjera Žalice.

Naime, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija (TRT) ponovo su ujedinili snage kako bi producirali još dva mikro-budžetna igrana filma u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS).  

Ovaj put, projekt se fokusira na reditelje iz jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, a izabran je film Pjera Žalice.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, šef međunarodnih koprodukcija na turskoj RTV Faruk Guven, šef industrijskog odjela SFF-a Jovan Marjanović te reditelj Pjer Žalica na današnjoj su konferenciji za medije izrazili zadovoljstvo ostvarenom saradnjom.

Naglasili su da će film obogatiti bh.kinematografiju te s nestrpljenjem čekaju realizaciju projekta, odnosno prvu klapu filma.

I reditelj Žalica je zadovoljan saradnjom, te kaže da je imao sreću da njegov film bude izabran i sreću što je to koncept koji razvija već dvije godine.

Iako je film niskobudžetni, Žalica naglašava zajedničko opredjeljenje da ne razmišljaju o filmu kao niskobudžetnom, nego kao o potencijalu da se napravi dobar film. On je mišljenja da će film biti zanimljiv širokom gledalištu i festivalima.

- Uzbuđen sam i zadovoljan što ću film raditi sa ekipom koju poštujem, profesionalcima sa područja BiH i regiona i u produkciji koja je spremna raditi zahtjevne projekte sa malim budžetom i u vrlo kratkom vremenu – istakao je on.

U filmu će igrati Emir Hadžifazbegović, Jasna Žalica, Nikola Kojo, Gordana Boban, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Branimir Popović i Mira Banjac, a Žalica kaže da su glumci reagovali na priču filma i na osnovu toga pristali na saradnju, sa željom da budu dio toga.

Snimanje će početi krajem oktobra a završiti sredinom novembra, te se očekuje da će proces biti okončan u martu.

Film je crna komedija, pojašnjava Žalica, o porodici koja se okupila oko odra umiruće majke, a radnja se dešava u zadnjim danima rata u Sarajevu, odnosno zadnjim danima mira koji su u stvari zadnji dani te porodice jer se nakon smrti majke raspadne u ne baš dobrim odnosima.

- To može biti i aluzija na raspad bivše Jugoslavije. U stvari, to je porodična priča, duhovita na naš način i ljudima će biti zabavno gledati taj film ali će im ostati i knedla u grlu – zaključio je reditelj Pjer Žalica.

Iako se radi o niskobudžetnom filmu sa sredstvima od 400.000 eura (za snimanje, predprodukciju i postprodukciju), Purivatra, Guven i Marjanović smatraju da su dodatna vrijednost filma TRT i SFF, te zaključili da projekt ne rade zbog profita, nego za razvoj bh. kinematografije.

- Dobra organizacija i pored niskog budžeta, može biti budućnost bh. kinematografije, jer kroz spajanje sa pravim partnerima i stvaranje dodatne vrijednosti, možemo nadoknaditi novčane nedostatke – istakao je Marjanović.

Značaj projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) je revitalizacija bh. kinematografije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom