Kultura     | 19.08.2019. 13:12 |

'Nevidljivo dijete' protiv stigmatizacije žrtvi silovanja i njihove djece(VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Film "Nevidljivo dijete“ turskog režisera Muhammeda Ibrahima Šišmana prikazan je u multiplex Cinema City kinu u okviru programa BH Film Sarajevo Film Festivala.

"Nevidljivo dijete“ govori o djeci koja su se rodila kao posljedica masovnih ratnih silovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini. Silovanje kao ratno oružje je značajno narušio živote onih koji su preživjeli takve zločine, ali upravo to ratno oružje na svijet je donijelo mnogo života. Ti životi zauzimaju glavne uloge u ovom filmu: Ajna Jusić iz Bosne i Hercegovine i Lejla Damon iz Velike Britanije zajedno sa njihovim majkama, njihovim herojima.

Ajna Jusić, predsjednica udruženja "Zaboravljena djeca rata“, koje okuplja djecu čije su majke nakon ratnih silovanja rodile "djecu rata“ kaže da je ovo film koji priča dvije životne priče, dvoje djece te da je poruka filma da žene koje su preživjele ratna silovanja trebaju da budu poštovane, jer nisu krive, kao ni njihova djeca.

-Želja je da film bude inspiracija i motivacija majkama i njihovoj djeci da se ohrabre, da izađu sa svojim pričama, da znaju da nisu sami - poručila je Jusić.

Smatra da se od filma očekuje da pomogne da društvo bude dodatno upoznato, da prestane stigmatizacija koja vlada prema ženama koje su preživjele silovanje i njihovoj djeci.

-Nadamo se da će situacija biti bolja. Mi smatramo da imamo pravo da prestanemo živjeti život sramote - rekla je.

Muhammed Ibrahim Šišman, koji je ranije snimao film o ženama koje su preživjele ratna silovanje, rekao je da je tad upoznao mnogo žena koje su rodile djecu. Kaže da ga je interesovalo gdje su ta djeca, zašto ih ne možemo upoznati te je tako istraživao i došao na ideju da snimi film o toj djeci.

-Željeli smo da djeca koja su nevidljiva ovim filmom postanu vidljiva. Makar u svom gradu, u svojoj državi. Nadam se da smo to postigli - rekao je Šišman, dodavši da je "Nevidljivo dijete“ i film o neraskidivoj vezi majke i djeteta.

Ajna i Lejla rođene su tokom rata. Lejla onog dana kada je Ajnina majka preživjela, a Ajna devet mjeseci kasnije u Sigurnoj kući Medika Zenica. Godinama su živjele jedna bez druge, nisu čak znale ni da postoje negdje u svijetu djeca poput njih. Ajnina sudbina se mijenja u njenoj 15-oj godini kada saznaje kako je došla na svijet, dok se Lejlina sudbina mijenja se više puta. Prvi put kada u sedmoj godini saznaje da je usvojena, a drugi put u 18-oj kada saznaje da je na svijet došla kao posljedica najvećeg i najstrašnijeg zločina i traume koju jedna žena može preživjeti, kao posljedica silovanja.

Dva života, na dva kraja svijeta kreću u potragu za istinom, boreći se za prava djece poput njih. Počele su da pričaju o tome u nadi da će pronaći svoje prijatelje sa istim sudbinama, ali Lejlin najveći motiv bio je pronalazak njene biološke majke što značajno mijenja njen život već treći put.

Film "Nevidljivo dijete" prikazuje priče dvije djevojke, sa istom sudbinom, istim pitanjima, istom borbom. Kroz film se može osjetiti težina života djece rođene zbog rata, ali i njihova snaga i jačina kojom pobjeđuju svakodnevne izazove koje im društvo, ali i politički sistem nameću.

Pogledajte http://fena.ba/video/3280/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1eShS8w8nz-_1Rpx7zhVhHMHz4hm7mIiQ?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Gradačcu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo