FENA.BIZ

Vrijedna donacija UKC-u RS

Saopćenje

UKC-u Republike Srpske Coca-Cola donirala vrijedne aparate koji pomažu u razvoju i njezi prijevremeno rođenih beba 

 Klinika za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske primila je donaciju vrijednu 31.500 KM, kojom je Odjeljenje intenzivne njege i terapije opremljeno s dva CPAP aparata za neinvazivnu ventilaciju novorođenčadi, dok je Odjeljenje patološke neonatologije s prematuritetom dobilo sedam pulsnih oksimetara za neinvazivno mjerenje zasićenosti krvi kisikom i pulsa novorođenčeta. Ova važna oprema pomoći će stručnom medicinskom kadru klinike u pružanju bolje njege prijevremeno rođenim bebama koje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, spadaju u kritičnu kategoriju novorođenčadi. Donaciju je osigurala kompanija Coca-Cola u BiH u okviru projekta "Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice". 

„Zahvaljujem Coca-Coli u BiH na ovoj vrijednoj donaciji, koja će nam pomoći da nadogradimo savremenu opremu i u našoj klinici djeci pružimo još kvalitetnije liječenje u skladu s najvišim evropskim standardima. S obzirom na to da je riječ o donaciji namijenjenoj prijevremeno rođenoj djeci kao najosjetljivijoj kategoriji naših pacijenata, ona ima još veći značaj. Također pozivam sve druge pojedince, udruženja i ostale privredne subjekte koji su u mogućnosti da prate ovaj svijetli primjer, kako bismo svi zajedno doprinijeli razvoju najznačajnijeg kliničkog centra u regionu”, rekao je generalni direktor UKC RS prof. dr. Vlado Đajić. 

U Porodilištu Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS na godišnjem nivou porodi se oko 3.000 žena, a od tog broja 9% je prijevremenih poroda. S obzirom na to da je UKC RS regionalni centar, na Klinici za dječije bolesti borave prijevremeno rođene bebe i iz drugih porodilišta Republike Srpske. U 2018. godini na ovoj klinici hospitalizirane su 342 prijevremeno rođene bebe, od toga ih je 19 rođeno prije 30. sedmice, a osam prije 28. sedmice trudnoće. 

“Iza ovih suhoparnih statističkih podataka krije se zapravo puno straha, strepnje, ali i mnogo ljubavi, rada, struke, predanosti i tehnologije, a sve to u nadi i s krajnjim ciljem da prijevremeno rođene bebe izrastu u zdravu djecu. Donirani aparati itekako će olakšati rad medicinskom osoblju, a našim najmanjim pacijentima poboljšati kvalitet liječenja“, poručila je mr. sci. med. Ljiljana Solomun, šefica Odjeljenja patološke neonatologije s prematuritetom Klinike za dječije bolesti UKC RS.

Upravo u velikoj želji da svaka prijevremeno rođena beba u BiH bude zdrava i snažna, Coca-Cola je sa svojom prirodnom izvorskom vodom Olimpija pokrenula projekt „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice”, tokom kojeg se od svake prodane flaše Olimpije dio sredstava usmjerava na opremanje bolničkih odjela na kojima se stručni kadrovi brinu o prijevremeno rođenim bebama. Projekt se realizira u Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu.

„Kroz različite projekte Coca-Cola u BiH podržava unapređenje životne sredine i uslova u lokalnim zajednicama, a podrška najosjetljivijim kategorijama stanovništva u fokusu je našeg društveno odgovornog angažmana. Veoma smo sretni što smo današnjom donacijom Klinici za dječije bolesti na UKC RS osigurali još bolje uslove za brigu i skrb prijevremeno rođenih beba koje borave ovdje i tako im olakšali da izbore svoju bitku za život i pravilan razvoj. Zahvaljujem osoblju klinike na svemu što čini za našu djecu i njihove roditelje, kao i svima koji su na bilo koji način podržali našu akciju“, izjavio je Saša Kukolj, regionalni rukovodilac prodaje Coca-Cole HBC B-H Sarajevo. 

U okviru projekta „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“ u proteklom periodu već je uručena donacija potrebne medicinske opreme i aparata Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, dok će do oktobra Coca-Cola u BiH opremiti i bolničke odjele na kojima se brinu o prijevremeno rođenim bebama klinika u Mostaru i Sarajevu. Donacije će biti uručene još i JU Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Sveučilišnoj kliničkoj bolnici i Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru. 

O Coca‑Coli HBC B-H Sarajevo

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo jedna je od najvećih kompanija u industriji bezalkoholnih pića u Bosni i Hercegovini, a ujedno je i ovlaštena punionica kompanije The Coca-Cola Company. Coca-Cola HBC B-H Sarajevo jedina je kompanija u državi koja proizvodi i distribuira Coca-Coline proizvode, među kojima je i Coca-Cola, koja se u Bosni i Hercegovini počela distribuirati 1969. godine. Sjedište je kompanije u Sarajevu, gdje je smještena i punionica, a proizvodi se distribuiraju putem četiri distribucijska centra i skladišta. Prodajna se ponuda kompanije sastoji od vodećih robnih marki Coca-Cole, Coca-Cole Zero, Fante i Spritea i robnih marki pod licencom drugih kompanija. Coca-Cola HBC B-H Sarajevo neprestano traži nove prilike kako bi proširila svoju prodajnu ponudu i tako omogućila potrošačima u Bosni i Hercegovini što veći izbor svojih proizvoda. Kompanija poduzima sve mjere u cilju osiguranja najvišeg kvaliteta svojih proizvoda. Usto, snažan se naglasak stavlja i na održivi razvoj poslovanja, koji je usko povezan s održivim razvojem zajednica u kojima kompanija posluje.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo dio je Grupe Coca-Cola HBC, koja posluje u 28 država i snabdijeva tržište od oko 595 miliona stanovnika. Grupa je proglašena svjetskim predvodnikom u industriji pića u sklopu svjetskog i evropskog Dow-Jones indeksa održivog razvoja, a također je uvrštena i u indeks FTSE4Good. Dionice Coca-Cole HBC uvrštene su u najviši razred Londonske berze, tzv. Premium listing (LSE: CCH), a kotiraju i na Atenskoj berzi (ATHEX: EEE). Za dodatne podatke posjetite web-stranicu VIDEO

The Coca-Cola Company

The Coca-Cola Company (NYSE: KO) kompanija je koja nudi pića za svaku priliku (total beverage company), s više od 500 različitih robnih marki u više od 200 država širom svijeta. Uz Coca-Coline napitke, neke od naših vodećih robnih marki u svijetu uključuju napitke AdeZ na bazi soje, zeleni čaj Ayataka, kafu Costa, vodu Dasani, sokove Del Valle, Fantu, kafu Georgia, čajeve i kafe Gold Peak, Honest Tea, sokove Minute Maid, sportske napitke Powerade, sokove Simply, obogaćenu i vitaminsku vodu Sprite te kokosovu vodu Zico. Stalno širimo i transformiramo ponudu kroz smanjenje količine šećera u svojim napicima, te uz kontinuirano uvođenje inovativnih proizvoda. Ujedno radimo na smanjenju našeg utjecaja na životnu sredinu kroz očuvanje i obnovu vodnih resursa i promociju recikliranja otpada. Zapošljavamo više od 700.000 ljudi širom svijeta, u saradnji s partnerskim punionicama te stvaramo ekonomske prilike u zajednicama u kojima poslujemo. Više informacija dostupno je na našoj globalnoj internet-stranici Coca-Cola Journey VIDEO, a pratiti nas možete na Twitteru, Instagramu, Facebooku i LinkedInu.

Fairlife® marka je u vlasništvu Fairlife LLC, našeg zajedničkog ulaganja sa Select Milk Producers Inc. Proizvode Fairlife distribuiraju naša kompanija i partnerske punionice.

Kontakt

Odjel za komunikacije i odnose s javnošću

E. odnosisjavnoscu@cchellenic.com

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.