Sport     | 19.08.2019. 11:49 |

Na teniskom turniru u Sarajevu učesnici iz 14 evropskih država

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Na 23. teniskom turniru Open RTC Barcelona 1899-Sarajevo 2019 Memorijal "N. Terzimehić- J.A. Samaran", očekuje se učešće oko 80 mladih teniserki i tenisera iz 14 evropskih država.

Radi se o turniru prve kategorije za teniserke i tenisere do 16 godina koji se održava od 19. do 24. augusta ove godine na teniskim terenima GTA Teniske akademije u Hotonju, rečeno je danas na pres-konferenciji u Kantonu Sarajevo koji je generalni pokrovitelj turnira, putem Ministarstva kulture i sporta.

Resorni ministar Mirvad Kurić je kazao da su sa zadovoljstvom prihvatili pokroviteljstvo ove sportske manifestacije s obzirom na to da se radi o dobroj ekipi i organizaciji. Takmičarima je poželio sreću i uspjeh, dodajući da će Ministarstvo i dalje pružati podršku talentovanim mladim sportistima.

Direktor Teniskog Saveza BiH Senad Hadžimešić je kazao da turnir traje 23 godine, te da je jedni turnir prve kategorije u regiji, odnosno turnir prve kategorije u Evropi koji ima samo 12 evropskih gradova.

-  Teniski savez je zadovoljan organizacijom i timom ljudi koji radi na tome uz podršku Kraljevskog kluba iz Barcelone „RTC Barcelona 1899“ i njegovog predsjednika Juana Maria Tintorea. To je klub sa stogodišnjom tradicijom i svjetski poznatim igračima od kojih je najpoznatiji Rafael Nadal – kazao je Hadžimešić.  

Najvažniji sportski cilj ovog turnira, kako je kazao predsjednik Izvršnog odbora Teniskog kluba ''Tenis Pro 1996'' Haris Kafedžić, jeste pomoć našim mladim teniserima da dođu do bodova i da popravljaju svoj plasman na juniorskoj listi Tennis Europe.

Kafedžić je dodao da je veoma važno da se teniski sport u Sarajevu i BiH razvija i da se pomogne mladim ljudima koji su počeli da treniraju. Sa ovakvom infrastrukturom i situacijom u sportu generalno, kako je dodao, to je jako teško, a na ovom prostoru ima puno talentovanih, mladih sportista.  

-  Ove godine očekujemo da će na turniru učestvovati oko 80 teniserki i tenisera iz 14 evropskih zemalja. U četvrtak dolazi i Tintore kojem su 93 godine i koji uprkos svojim slabostima ne želi propustiti ovo takmičenje, a dolazi kao izaslanik gradonačelnice Barcelone. On će pobjednicima uručiti pehare koje donosi kao poklon Grada Barcelone našem turniru - dodao je Kafedžić.

Uz pomoć menadžmenta TK Tenis pro, podrške Vlade KS, Grada Sarajevo i sponzora, kako je istaknuto, ovaj turnir iz godine u godinu poprima odlike velikog evropskog turnira.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Danas počinje teniski turnir Foča Open

Džumhur poražen na startu Challenger turnira u Splitu

Fatić poražen u šesnaestini finala Challenger turnira u Splitu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu