Bosna i Hercegovina     | 19.08.2019. 12:03 |

Organiziran rehabilitacijski kamp za mlade koji boluju od leukemije i raka

FENA Saopćenje

TUZLA, 19. augusta (FENA) - Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona "Pipol" organizovalo je od 16. do 18.augusta ljetnu rehabilitaciju za djecu i mlade oboljele i izliječene od raka sa područja Tuzlanskog kantona.

"Pobijedimo zauvijek mRAK" bio je zvanični slogan sedmog ljetnog rehabilitacionog kampa u kojem je uzelo učešće gotovo devedeset korisnika Udruženja iz svih općina i gradova sa područja Kantona.

Tokom trodnevnog boravka u  sportsko-rekreativnom centru S.R.C.A. Ajdinovići, Olovo, mališani i mladi izliječeni od raka, u pratnji  članova porodice, uživali su u planinskom zraku i ekološki čistoj sredni  koja je neprocjenjiva za njihovo  zdravlje, posebno za djecu i mlade koja su nedavno završili sa intenzivnim bolničkim liječenjem i kojima je ovaj kamp otvorio vrata u svijet.

Pored organizovanih edukativnih, okupacionih, sportskih i rekreativnih aktivnosti,  korisnici projekta su uživali i u slobodnim aktivnostima: obilasku ZOO vrta, terapijskom jahanju konja, igri u slanoj sobi, kupanju u zatvorenim bazenima, masažama u spa centru,  grupnim šetnjama i neformalnim druženjima tokom kojih su razmjenjivali iskustva i sticali nova prijateljstva.

Projekat "Pobijedimo zajedno mRAK" ima je za cilj da oporavi ono što je ljudskom oku nevidiljivo, a to su dječja duša i dječji duh, te da kreira nova, pozitivna iskustva i sjećanja kojima će se zamijeniti stare boli, rane i strahovi. 

- Okupiti na jednom mjestu djecu i mlade koji svakim novim danom koračaju hrabro na putu ka konačnom ozdravjenju, kao i djecu i mlade koji su već odavno izliječeni i nižu brojne uspjehe u obrazovanju,  sportu i u svim drugim životnim segmentima, koji su zasnovali porodice i  imaju ili trebaju dobiti svoje potomke, zaista je neprocjenjivo - saopćeno je iz Udruženja "Pipol". 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

UG 'Nešto više': Mladima je bitno pojasniti kakve posljedice ima govor mržnje po njih same

Problem Zapadnog Balkana: Veliki postotak mladih koji su nevidljivi za sustav

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo