Najave     | 19.08.2019. 10:02 |

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma na Bilima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. kolovoza (FENA) - U organizaciji Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće 24. kolovoza na "Groblju mira" na Bilima i ove godine bit će obilježen Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

Svetu misu zadušnicu u 12 predvodit će kardinal Vinko Puljić koji će ujedno i pokopati pronađene neidentificirane žrtve ratnih i poratnih djelovanja Drugoga svjetskoga rata i poraća.

Izaslanstva hrvatskog naroda s obje strane granice položit će vijence i zapaliti svijeće za sve pobijene. Kao i prošlih godina, očekuje se više tisuća osoba, priopćeno je iz HNS-a.

Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u veljači 1945. bila je mjesto krvavih okršaja. Danas se tu, na površini od 100.000 četvornih metara polako uzdiže kompleks "Groblje mira", spomen-prostor na sve pobijene katolike Hrvate iz BiH.

Ograđeno je, sazidana je i blagoslovljena crkvica posvećena sv. Josipu, dovršena kosturnica, zasađena stabla, podignuti prvi križevi, asfaltirane staze. Ostali radovi su u tijeku.

Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma na lokaciji "Groblja mira" obilježava se od 2013. godine, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obustavljen postupak protiv HNS-a za utakmicu s Armenijom

UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a zbog Armenije

Na Bilima obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo