Regija     | 18.08.2019. 10:42 |

Srbija pravi jedno od najmodernijih borbenih vozila- mediji

FENA Agencije

BEOGRAD, 18. augusta (FENA) - Kompanija namjenske industriije "Srboauto" iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju radove na razvoju borbenog vozila "kurjak", koje će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamjenskih vozila u svijetu, pišu današnje "Večernje novosti".

List navodi da će "kurjak" imati tenkovski oklop, da ga nivo protivoklopne i protivminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i da će imati veliku prohodnost i amfibijske mogućnosti, jer će moći da plovi brzinom od 10 kilometara na sat.

"Sveukupno, performanse "kurjaka" za trećinu su bolje od svih konkurenata u svijetu", kažu u "Srboautu", navodeći da se ovo vozilo radi u saradnji sa čuvenom kompanijom "ADG mobiliti" iz Južne Afrike.

Dodaju da je 90 posto posla završeno i da će najkasnije za 16 mjeseci biti napravljeni prvi primjerci.

Direktor "Srboauta" Predrag Tomić kaže za list da će "kurjak" objediniti gotovo sve kapacitete i znanje vojnih ustanova, instituta i fabrika.

"Kurjak" je 'haj-tek' projekat u punom smislu riječi i poduhvat kojim odbrambena industrija pravi ogroman tehnološki skok. Kompletno znanje je kupljeno od južnoafričke kompanije, koja ima ogromnu reputaciju u svijetu razvoja borbenih vozila", kaže Tomić.

"Novosti" dodaju da je "kurjak" zamišljen kao izviđačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo,a prevozit će osam vojnika, prenosi Tanjug.

Pogon šest puta šest i nezavisno vješanje omogućavaju mu prohodnost na svim terenima - može da "preskoči" rov širine 1,5 metara, vertikalnu prepreku visoku 60 centimetra i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se kreće brzinom od 115 kilometara na sat.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Srbija: Policija obnovila potragu za nestalom djevojčicom u okolici Bora

U Beogradu uhićena četvorica muškaraca zbog sumnje da su oteli muškarca iz Bangladeša

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom