Kultura     | 17.08.2019. 20:13 |

'Krovovi Sarajeva' autora Amira Kurtagića u Galeriji 'Preporod'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 17. augusta (FENA) - U Galeriji 'Preporod' u Sarajevu postavljena je izložba slika 'Krovovi Sarajeva' autora Amira Kurtagića, nastalih u periodu između 2018. i 2019. godine.  

Izložba je inspirirana jedinstvenim kulturno-historijskim naslijeđem grada, a kroz 24 slike ispričana je 'jedna malo drugačija priča Sarajeva'.

-'Krovovi Sarajeva' inspirirani su ovim gradom kojeg mnogo volim. Ne vide se s ulice, a naša arhitektura ima mnogo toga reći o krovovima. To sam htio prenijeti - kazao je. Ističe da je broj slika  na toj izložbi namjenski odabran i simbolizira godine koje je proveo u Sarajevu 'svaka slika, za po jednu godinu'.   

Autor priča da je talent za slikanje otkrio u osnovnoj školi, nastavio ali potom i zanemario u srednjoj školi (Gimnazija Obala). Potom se počeo baviti autobilizmom što je, kako je kazao, njegova druga ljubav. Zaposlen je u Minhenu u firmi BMW, u oblasti inženjerstva, bavi se razvojem arhitekture novih vozila i novom tehnologijom.    

Amir Kurtagić (1988.) rođen u Vlasenici, osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Sudjelovao je na likovnim takmičenjima, osvojio nagrade  na kantonalnom i državnom nivou. Najradije slike stvara tehnikom ulje na platnu, a stil je moderni realizam. Motivi njegovih slika su raznovrsni (mrtva priroda, građevine, pejzaž, portret….)

Izložba 'Krovovi Sarajeva' autora Amira Kurtagića bit će postavljena do 23. augusta, u Galeriji Preporod u Sarajevu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo