Svijet     | 17.08.2019. 13:53 |

Merkel se zahvalila Mađarskoj na ulozi u padu Berlinskog zida

FENA Internet

BERLIN,  17. augusta (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel odala je počast Mađarskoj zbog uloge koju je igrala u ujedinjenju Njemačke prije 30 godina, zahvaljujući se toj zemlji zbog njene odluke da otvori granice za građane nekadašnje Istočne Njemačke.

Taj potez je građanima bivše komunističke države otvorio kapiju prema Zapadu i pretpostavljenom padu Čelične zavjese.

- To je bio veoma bitan korak koji je omogućio pad Zida i nakon njega njemačko ujedinjenje - objavila je ona u svom sedmičnom podcastu, objavljenom u subotu.

Devetnaestog augusta 1989., takozvani Evropski piknik, koji su organizirale grupe građanskog društva, okupio se na austrijsko-mađarskoj granici, omogućujući stotinama kritičara režima  komunističke Demokratske Republike Njemačke sredstvo za bjeg u roku od nekoliko sati.

Grupica izbjeglica kasnije se pretvorila u bujicu kada je Mađarska, tada članica sovjetskog bloka, podlegla pod pritiskom desetaka hiljada istočnih Nijemaca koji su kampovali u blizni njene granice, rušenjem granične ograde.

Berlinski zid pao je u roku od tri mjeseca, dok se Evropski piknik pretvorio u mirovni pokret, a Zapadna i Istočna Njemačka zvanično su se ujedinile 1990.

Merkel će u ponedjeljak posjetiti mađarski pogranični grad Sopron kako bi obilježila godišnjicu Evropskog piknika, skupa s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

To će biti prva posjeta Merkel Mađarskoj od 2014.

Dvoje čelnika sukobljavalo se oko pitanja migracije, dok su Orbanov antievropski stav i njegova bliskost s Rusijom također izvor trvenja dvije strane, prenosi dpa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Orban u četvrtak u službenoj posjeti BiH

SAD upozorava Mađarsku na opasnost od bliskih veza s Rusijom

Mađarska protestuje kod američkog ambasadora zbog Bidenove izjave o Orbanu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana