Bosna i Hercegovina     | 17.08.2019. 12:20 |

Agović: Budžet BPK-a opterećen obavezama, akumulirani deficit sedam miliona KM

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17.avgusta (FENA) - Budžet Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) opterećen je obavezama, a njegova stabilizacija prioritet je kantonalnog ministarstva finansija u narednom periodu - kazao je za Fenu resorni ministar Mirsad Agović.

Vlada BPK Goražde jučer je usvojila i u skupštinsku proceduru uputila Izvještaj o izvršenju Budžeta BPK za prvih šest mjeseci ove godine. Po riječima ministra, pokazatelji su nešto bolji u odnosu na isti period prošle godine.

„Za ocijeniti je, nakon što snimimo i ova dodatna dva mjeseca koja su bila znatno bolja nego što je bilo u prethodnom polugodištu, da će to biti blizu izvršenja plana, ali to ćemo ocijeniti nakon jedne kvalitetne analize koja predstoji na jednoj od sljedećih sjednica Vlade - kazao je Agović.

Podsjetio je da je budžet BPK Goražde opterećen obavezama o čemu svjedoči akumulirani deficit od oko sedam miliona KM. U prvih 100 dana rada Vlade, uspjelo se izmiriti oko 800.000 KM stvorenih obaveza po raznim osnovama.

„Mi smo uspjeli jednom akcijom aktivnog odnosa prema svim korisnicima da smirimo neizvjesnost kod dobavljača i budžetskih korisnika. Reagirali smo tamo gdje smo ocijenili da je potrebno, kako ne bi došlo do tužbi, zateznih kamata i za sada je to uredu. Nemamo nekih posebnih pritisaka ili obustavljanja isporuka budžetskim korisnicima. Uspjeli smo da stignemo sve zaostale doprinose za plaće i u narednom periodu planiramo izvršiti i obavezu po osnovu regresa. Dakle pokušavamo se uklopiti u normalni tok budžeta - kazao je ministar.

Dodao je da će Vlada BPK Goražde nastojati adekvatno pratiti i tekuće obaveze te pokriti i 500.000 KM zaostalih obaveza iz akumuliranog deficita, predviđenih u ovoj budžetskoj godini.

„Stabilizacija budžeta bit će prioritet u radu ministarstva u narednom periodu i u ovim finansijskim okolnostima mislim da je to moguće uz jednu maksimalnu disciplinu kod stvaranja novih obaveza, a naravno, moramo se potruditi i oko onoga što zavisi od našeg kantona i od samih budžetskih korisnika, kod ubiranja prihoda, gdje se moraju uložiti maksimalni napori u tom pogledu - zaključio je ministar finansija BPK-a.

Budžet BPK Goražde za ovu godinu usvojen je u iznosu od 39,4 miliona KM, a po riječima ministra Agovića, već su izvjesne izmjene i dopune budžeta. U kojem obimu odlučit će kantonalna Vlada.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu