Bosna i Hercegovina     | 16.08.2019. 15:46 |

Sindikat osnovnog obrazovanja BPK traži od vlasti da poštuje zakon

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. augusta (FENA) – Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde od zakonodavne i izvršne vlasti u ovom kantonu zatražio je da poštuje Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju uz poruku da neće dozvoliti da se ruši rejting škola, ali i cjelokupni obrazovni sistem u BPK. 

-Povodom sve češćih namjera predstavnika aktuelne vlasti u BPK Goražde da osnovnim školama dodjeli ulogu 'političkog plijena', Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja BPK Goražde upozorava da Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju ne dozvoljava uplitanje politike u rad osnovnih škola - rekla je na pres-konferenciji predsjednica Sindikata osnivnog odgoja i obrazovanja BPK Senada Tabaković.

Od zakonodavne i izvršne vlasti zatraženo je da poštuju navedeni zakon, posebno kada je riječ o pravilima i procedurama za izbor i imenovanje članova školskih odbora i direktora osnovnih škola. Predstavnici Sindikata pozvali su nadležne organe da pokrenu proceduru utvrđivanja zakonitosti rada aktuelnog školskog odbora u Osnovnoj školi "Ustikolina“ te preispitaju validnost donijetih odluka ovog odbora.

Od Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK, Sindikat traži da preispita odluku o smjeni prošlog školskog odbora OŠ "Ustikolina“ te utvrdi da li su ispoštovani principi zakonitosti, transparentnosti i političke nezavisnosti.

- Ukoliko se ne bude poštovao princip depolitizacije osnovnog obrazovanja te se nastavi s politikom nametanja mišljenja većine, a koja nisu u interesu razvoja i boljeg funkcionisanja obrazovnog sistema, već popunjavanje određenih pozicija u skladu sa političkom podobnosti a ne sposobnosti, Sindikat će poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere da zaštiti ugled i dostojanstvo prosvjetnih radnika - poručeno je sa pres-konferencije Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo