Bosna i Hercegovina     | 16.08.2019. 15:29 |

Predsjedništvo DEMOS-a pozdravilo najavljeno formiranje vlasti na nivou BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 16. augusta (FENA) - Predsjedništvo Demokratskog saveza /DEMOS/ na današnjoj sjednici u Banjoj Luci pozdravilo je najaveljno formiranje vlasti na nivou BiH i zaključilo da je za RS od izuzetnog značaja da budu sprovedeni izborni rezultati na nivou BiH. 

Predsjednik ove stranke, koji je i predsjednik Narodne skupštine RS-a, Nedeljko Čubrilović, smatra da su principi za formiranje vlasti na nivou BiH nada da će BiH konačno profunkcionirati na ustavan i zakonit način i da će biti osigurano donošenje odluka važnih za privlačenje investicija i poboljšanje ukupne situacije. 

“Očekujemo da će na predstojećoj sjednici Predsjedništva BiH navedeni principi imati podršku i da će biti imenovan kandidat za predsjedavajućeg novog saziva Vijeća ministara. Ukoliko bude preglasavanja na sjednici, vjerujem da će srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iskoristiti postojeća ovlaštenja”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Predsjedništva DEMOS-a.

On je podsjetio na stav EU da integracioni procesi u neki od vojnih saveza nisu uslov za formiranje Vijeća ministara BiH. 

“Očekujem da bude postignut dogovor o onome što je realno, na čemu je zasnovana i platforma koja je potpisana. RS ima stav o svim pitanjima i nemoguće je da bez nas BiH uspostavi bilo koji integracioni proces”, naveo je Čubrilović i podsjetio da je RS sprovela izborne rezultate i da njene institucije nesmetano funkcioniraju. 

Govoreći o odnosu koalicionih partnera u Srpskoj, Čubrilović je ocijenio da je dobar i da Vlada Srpske i ostale institucije rade zadovoljavajuće. 

“Ovih dana tema je bila i ostavka ministrice trgovine i turizma RS Dragice Kovač koja je iz naše partije, ali ona još nije uslijedila. Ukoliko je bude, kao odgovorni ljudi ćemo da je razmotrimo i prihvatimo i ponudimo druge kandidate”, dodao je Čubrilović i napomenuo da je situacija u odborima DEMOS-a širom Srpske dobra.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta