Bosna i Hercegovina     | 16.08.2019. 15:44 |

Aktivi direktora škola u BPK reagirali zbog neusvajanja izvještaja o radu škola

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. augusta (FENA) - Aktiv direktora osnovnih i Aktiv direktora srednjih škola s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su na pres-konferenciji reagirali zbog toga što Skupština BPK-a Goražde na posljednjoj sjednici nije usvojila izvještaje o radu škola.

Rečeno je da se do sada nikada nije dogodilo da izvještaji o radu bilo koje škole ne budu usvojeni od kantonalnog parlamenta, ocjenjujući poraznom činjenicu da niko od poslanika nije dao obrazloženje zbog neusvajanja izvještaja.

Aktivi direktora osnovnih i srednjih škola, kako su rekli, zbog učenika, roditelja i nastavnika imali su obavezu prenijeti zajednički stav i reagovati na neusvajenje izvještaja o radu OŠ "Ustikolina“, OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar“ i MSŠ "Enver Pozderović“.

Iz aktiva su naveli da je ranijih godina, prije usvajanja izvještaja, većina poslanika upućivala riječi pohvale školama odnosno direktorima na postignutim rezultatima te uspjesima učenika i nastavnika.

- Raniji sazivi Skupštine znali su na koliko poteškoća nailaze direktori škola da bi dobili sredstva od nevladnih organizacija za sve projekte koje je ustvari osnivač trebao finasirati. Međutim, poslanici su tokom posljednje sjednice Skupštine BPK, bez diskusije i bilo kakvog obrazloženja, odlučili da ne usvoje izvještaje tri škole. Naravno, poslanici na to imaju pravo i naša reakcija se ne odnosi na neusvajanje izvještaja već na način kao je to urađeno – rekla je direktorica OŠ Fahrudin Fahro Baščelija Jasmina Djana.

Smatra da škole, direktori, nastavnici, učenici i roditelji te školski odbori zaslužuju da im se kaže zbog čega izvještaji nisu usvojeni.

- Neusvajanje izvještaja jedne škole znači negiranje uspjeha njenih učenika, negiranje rada nastavnika, kao i svih drugih koji su uključeni u rad škole i ovakav čin bez ikakvog obrazoženja i ukazivanja na ono što nije u redu, u svakom slučau ruši rejting škole, ali i rejting njenih učenika i uposlenika. Želimo da nam se saopće razlozi jer su se direktori škola uredno odazvali na poziv da prisustvuju sjednici Skupštine, ali nisu imali priliku da se obrate - navela je Djana na pres-konferenciji održanoj u kabinetu resornog ministra. 

Ministar obrazovanja BPK Goražde Arman Bešlija takođe smatra da neusvajanje izvještaja škola bez obrazloženja nije ispravan čin.

-Ministarstvo stoji iza škola i posebno trebamo naglasiti da su nam djeca glavni faktor i djeca su ta koju trebamo štititi. Još smo u fazi ispitivanja šta se desilo u školi u Ustikolini, ali sve radnje koje budu nezakonite, ministarstvo će sankcionisati. Zakon kaže da nema političkog djelovanja u školama, zbog dobrobiti djece i obrazovnog sistema, moj stav i na koaliciji bio je da je nedopustivo da se politika mješa u obrazovanje jer nam pravi velike probleme, imamo ih dosta, od manjka djece u školama do drugih ogromnih problema u kantonu - poručio je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana