Svijet     | 16.08.2019. 15:30 |

Izrael dopustio ulazak u zemlju američkoj kongresnici Rashidi Tlaib

FENA Internet

JERUSALEM, 16. augusta (FENA) - Izrael  je odlučio uz petak da dopsti američkoj kongresnici Rashidi Tlaib - kritičarki izraelske politike prema Palestincima - da posjeti porodicu na okupiranoj Zapadnoj obali na humanitarnoj osnovi nakon što joj je zabranjena zvanična posjeta Izraelu.

Pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraeslki premijer Benjamin Netanyahu saopćio je u četvrtak da neće dopustiti Tlaib i njenoj demokratskoj kolegici u Kongresu, Ilhan Omar, da učine planiranu posjetu Izraelu.

Netanyahu je, ipak, kazao da je Tlaib podnijela zahtjev da posjeti porodicu na humanitarnoj osnovi i da će ga Izrael razmotriti sve dok on obećava da neće promovirati bojkot protiv Izraela.

Tlaib i Omar izrazile su podršku propalestinskom pokretu BDS koji se protivi izraelskoj okupaciji i politici prema Palestincima na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Po izraelskom zakonu, pristalicama BDS-a može se zabraniti ulazak u Izrael.

Tlaib je poslala pismo izraelskom ministarstvu unutrašnjih poslova u četvrtak tražeći dozvolu vize za obilazak rodbine, uključujući i njenu baku koja je u devedesetim godinama života. To bi joj mogla biti posljednja prilika da je vidi, tvrdi ona u pismu.

- Ja ću poštovati sva ograničenja i neću promovirati bojkot protiv Izraela tokom posjete - piše Tlaib u zahtjevu, koji je kružio na  websiteu Ynet i u drugim izraelskim medijima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi u saopćenju da je "odlučilo u petak da odobri ulazak američkoj kongresnici Rashidi Tlaib radi humanitarne posjete 90-godišnje bake".

Ured Tlaib nije bio odmah dostupan radi komentara, i i nije bilo odmah jasno kada bi ona mogla otputovati.

Tlaib i Omar prve su dvije muslimanke izabrane u Kongres, a Tlaib koja je rođena u Detroitu, također je prva palestinsko-američka kongresnica.

Obje su članice progresivnog krila stranke i žestoki su kritičari i Trumpove i izraelske politike, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šef izraelske vojne obavještajne službe podnio ostavku zbog 7. oktobra

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Ajatolah Khamenei zahvalio se iranskim oružanim snagama za napada na Izrael

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta