Svijet     | 16.08.2019. 13:40 |

Der Spiegel: Ministar finansija Olaf Scholz se natječe za čelnika SPD-a

FENA Internet

BERLIN, 16. augusta (FENA) - Njemački  ministar finansija Olaf Scholz natjecat će se za čelnika svojih Socijaldemkrata, javio je u petak magazin Der Spiegel, pridružujući se utrci za obnovu popularnosti stranke otkako je ušla u koaliciju s konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

Uspješni Scholzov pokušaj da predvodi Socijaldemokrate (SPD) unio bi više stabilnosti u krhku "veliku koaliciju" kancelarke Merkel kojoj se SPD nevoljno pridružio godinu dana nakon izbora održanih u 2017.

- Spreman sam da se natječem ako to želite od mene - navodi magazin Scholzove riječi.

Scholz bi bio najznačajniji kandidat u toj utrci, a nedavna anketa javnog mnijenja pokazala je da je on drugi favorit među Nijemcima za narednog kancelara.

Podrška SPD-u skoro se prepolovila na oko 12 posto otkako se pridružio konzervativcima Angele Merkel u vladi, a ljevičari u stranci žele da ona napusti koaliciju i bude u opoziciji.

Scholz je odbacio te pozive, tvrdeći da je njegova stranka predana tome da odsluži svoj puni mandat do 2021.

 Merkel je izjavila da se neće natjecati za peti mandat, i očekuje se da njena štićenica Annegret Kramp-Karrenbauer predvodi konzervativce u narednim izborima

SPD je u junu imenovao troje prelaznih čelnika stranke kada je čelnica Andrea Nahles podnijela ostavku nakon pada podrške stranci na majskim izborima za  Evropski parlament.

Očekuje se da 400.000 članova SPD glasa za novog čelnika u oktobru. Rok za prijavu za stranačke izbore je 1.septembar, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu