Bosna i Hercegovina     | 15.08.2019. 14:07 |

Vlada FBiH pozvala uposlenike da vansudskom nagodbom naplate potraživanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - Vlada Federacije BiH uputila je javni poziv uposlenicima federalnih organa uprave koji imaju izvršne presude po osnovu tužbi, podnesenih zbog kršenja kolektivnih ugovora, ponudivši im da zaključe vansudsku nagodbu i na ubrzani način naplate potraživanja koja imaju prema budžetu FBiH, uz uvjet da se odreknu naplate iznosa po osnovu zateznih kamata.

Vansudska nagodba predviđa isplatu samo glavnice, ali i izvršenje svih potraživanja u roku od samo 60 dana. Na ovaj način Vlada FBiH želi ubrzati isplate dugovanja prema uposlenicima i ostvariti budžetske uštede.

Vansudska nagodba predstavlja dio mjera koje Vlada provodi kontinuirano, kako bi budžet FBiH bio zaštićen od gomilanja dugova po osnovu tužbi uposlenika.

Podsjećamo, usvajanjem novog Zakona o radu 2016. godine, Vlada je, između ostalog, zaustavila masovne tužbe uposlenika, jer je ispregovarala nove kolektivne ugovore koji se u potpunosti poštuju. Inače, vansudska nagodba kao oblik naplate potraživanja u primjeni je u većini kantona u FBiH, kao i u javnim ustanovama i preduzećima.

Za finansiranje potraživanja iz radnih odnosa po osnovu zaključenja ugovora o vansudskoj nagodbi u budžetu Federacije BiH za 2019. godinu, predviđeno je 17 miliona KM, a isplata će biti vršena po redoslijedu prijema validno popunjenih i potpisanih zahtjeva i ugovora o vansudskoj nagodbi.

Rok za podnošenje zahtjeva po vansudskoj nagodbi je 90 dana od objavljivanja javnog poziva. 

Tipski formulari zahtjeva i ugovora za zaključenje vansudske nagodbe mogu biti preuzeti s web stranice Vlade FBiH (www.fbihvlada.gov.ba), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu