Svijet     | 15.08.2019. 11:04 |

UN: Humanitarno primirje u Libiji pretvoriti u trajni prekid vatre

FENA Internet

TRIPOLI, 15. augusta (FENA) - Misija podrške Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) objavila je namjeru da pretvori humanitarno primirje između međunarodno priznate vlade i suparničke vojske sa sjedištem na istoku zemlje u trajni prekid vatre.

- Nakon što je UNMISIL 8. augusta pozvao strane da izraze poredanost humanitarnom primirju proglašenom za Kurban bajram, misija pozdravlja pozitivan odgovor strana i primjetno smanjenje nasilja u regiji Tripolija - navodi misija u saopćenju. 

Još, međutim, postoje kršenja primirja, koja uključuju korištenje teškog naoružanja u civilnim regijama, naglašava se u saopćenju.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za Libiju izrazio je spremnost UNISMIL-a da transformira ono što je ostvareno u periodu primirja u trajni prekid vatre, saopćila je misija Svjetske organizacije, prenosi Xinhua.

Od početka aprila, snage međunarodno priznate vlade uvučene su u smrtonosni sukob s vojskom s istoka zemlje koja pokušava da preotme prijestonicu Tripoli od vladinih snaga.

U sukobima je do sada ubijeno više od 1.000 ljudi i ranjeno je više od 5.700, dok je više od 120.000 njih prinuđeno da napusti svoje domove, sudeći po podacima Svjetske zdravstvene  organizacije.

Vojska koja napada Tripoli u savezništvu je s vladom s istoka zemlje, dok je ta sjevernoafrička država politički podijeljena između istočne i zapadne vlade. 

Libija je zahvaćena haosom i nesigurnošću od pada pokojnog čelnika  Muammara Gaddafija u 2011. godini.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta