Svijet     | 14.08.2019. 19:08 |

Počele aktivnosti na sjeveru Sirije u cilju formiranja sigurne zone

FENA Agencije

ANKARA, 14. augusta (FENA) - Turske bespilotne letjelice počele su s aktivnostima na sjeveru Sirije, u okviru radova na formiranju sigurne zone u toj regiji.

U saopćenju iz Ministarstva odbrane Republike Turske podijeljene su informacije vezano za formiranje sigurne zone na sjeveru Sirije, oko koje je nedavno sklopljen dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency.

- Nastavljaju se radovi oko uspostave zajedničkog operativnog centra, koji će biti osnovan u gradu Sanliurfi, a u okviru formiranja sigurne zone na sjeveru Sirije u koordinaciji s SAD-om. Naše bespilotne letjelice su već počele sa aktivnostima u regiji - saopćeno je iz turskog ministarsva.

U Ankari su od 5. do 7. augusta okončani razgovori vojnih delegacija SAD-a i Turske o formiranju sigurne zone u Siriji.

Postignut je dogovor o hitnoj provedbi mjera koje će u prvoj etapi okončati zabrinutosti Turske na sigurnosnom planu, odnosno da se u najkraćem mogućem roku na području Turske formira centar za zajedničke operacije s ciljem izgradnje sigurne zone, koja će biti formirana u koordinaciji sa SAD-om.

Turski i američki vojni dužnosnici složili su se također da će sigurna zona biti mirovni koridor. Strane su se usaglasile i da će poduzeti sve dodatne mjere da bi se raseljeni Sirijci mogli vratiti u svoju domovinu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana