Kultura     | 14.08.2019. 19:31 |

Unikatni komadi modne dizajnerice Ljiljane Majkić u galeriji ULUPUBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. augusta (FENA) - Ljubitelji umjetnosti i dizajna moći će od 16. do 25. augusta isprobati odjevne unikatne komade modne dizajnerice Ljiljane Majkić u galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) u Sarajevu.

Pored odjeće Majkić će predstaviti i svoj ručno rađeni nakit, a posjetioci će imati priliku i da se upoznaju i razgovaraju sa dizajnericom o temama koje se tiču mode, dizajna i kulture.

Njene modne kreacije nalaze se na raskrižju avangardne i nosive umjetnosti. Svoj eksperimentalni pristup stvaranja prenijela je na izložbeni koncept kroz članstvo u ULUPUBIH i ULUPUDS.

Modna revija scenskog pozorišnog karaktera "Once Upon a Time", održana u Sarajevskom ratnom teatru, najbolji je primjer takvog pristupa.

Imala je dvije samostalne izložbe i brojne modne revije. Izlagala je radove na grupnim izložbama širom svijeta. Također, sudjelovala je na Međunarodnoj sedmici mode u Miami Beachu.

Fotografije njenih radova objavili su mnogi međunarodni internetski portali: Dezeen, Art is about, Miami Herold, Japan design kolektiv, Push it Magazine, Vogue Italia i mnogi drugi.

Osvojila je ULUPUBIH najznačajniju godišnju nagradu Grand Prix "Collegium artisticum" 2012. godine, a nagrađena je i na godišnjim izložbama Udruženja 2015., 2016. i 2018. godine.

Od januara 2019. godine Majkić je članica Umjetničkog savjeta ULUPUBIH, saopćeno je iz Udruženja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tanović: Primijenjena umjetnost i dizajn trebaju promatrati društvo kao cjelinu

Na Izbornoj skupštini ULUPUBiH izabrani novi organi upravljanja, Samina Tanović nova predsjednica

ULUPUBiH - Ograđujemo se i najoštrije osuđujemo izjave bivše sekretarke Udruženja Milomirke Melank

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo