Svijet     | 14.08.2019. 16:03 |

Palestinski premijer Shtayyeh sastao se s američkim kongresmenima u Ramallahu

FENA Internet

RAMALLAH, 14. augusta (FENA) - Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh sastao se s 37 članova američkog Kongresa u Ramallahu gdje su raspravljali o brojnim temama, uključujući odštete porodicama mučenika i zatvorenika u izraelskim zatvorima, te razloge koji stoje iza kontinuiranog nazatka u mirovnom procesu.

Premijer je istaknuo da američka administracija svojim jednostranim mjerama ohrabruje izraelske aktivnosti na širenju naselja i poništavanju svih pitanja iz konačnog statusa, uključujući Jerusalem, granice i UNRWA.

Kazao je da svaki mirovni proces treba jasne smjernice i mora biti u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a, naglašavajući da se mjere gradnje povjerenja moraju inicirati među svim stranama, od kojih su najbitnije prekid gradnje naselja i uspostava vremenskog okvira za okončanje izraelske okupacije.

- Mirovni proces pokrenut je u Madridu prije 28 godina i neuvjerljivo je da nikakav mir nije postignut do sada. Taj proces treba ozbiljne namjere, Izrael nema takve namjere a SAD su pristrasne prema Izraelu - dodao je Shtayyeh.

Naglasio je da je "najbolje rješenje za nas dvodržavno rješenje u granicama iz 1967. s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom države Palestine, i s pravednim rješenjem izbjegličkog pitanja".

- Mi želimo da odnosi između Sjedinjenih Država i Palestine budu nezavisni od Izraela - kazao je on, dodajući da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas jedan od najvećih zagovornika mira i uložio je sve napore tokom njegova četiri sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na postizanju pravednog i sveobuhvatnog mira, ali je američka administraacija poduzela jednostrane korake koji su unazadili pregovarački i politički proces, posebno prebacivanjem svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

- Mi ne izbjegavamo mir i nećemo prihvatiti ništa manje od naših minimalnih legitimnih prava - izjavio je Shtayyeh, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'