Regija     | 14.08.2019. 15:41 |

Crna Gora: Zabrana pušenja bez kompromisa

FENA Agencije

PODGORICA, 14. kolovoza (FENA) - U Crnoj Gori počela je primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda kojim je beskompromisno zabranjeno konzumiranje duhanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru.

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore posebno su naglasili da je beskompromisno zabranjeno pušenje u objektima ili dijelovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gdje se služi hrana i piće, jer je to pitanje koje je pokrenulo najveće interesovanje građana.

“Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. U tom smislu ovim zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Dakle, ukoliko vlasnik objekta želi da opredijeli dio unutrašnjosti prostora, gdje će klijent moći samo da konzumira duhanski proizvod, a ne i da služi hranu i piće, taj dio prostora morat će da zadovolji određene uslove.

“Zakon propisuje obavezu označavanja navedene prostorije kao prostora u kojem je dozvoljeno pušenje, minimalnu površinu od 10 kvadrata, te maksimalnu površinu u odnosu na cjelokupan radni prostor – najviše 20 posto radnog prostora. Ta prostorija mora biti izolovana na način da nije moguć protok duhanskog dima u ostali dio prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore. Predmetna prostorija, takođe, mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama, protivpožarnim uređajima, prečišćivačima vazduha i sl.”, navodi se u saopćenju, prenosi RTCG.

Suština odredbi novog Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda, kako su dodali, je zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, i to bez kompromisa.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo