Svijet     | 14.08.2019. 12:04 |

Rouhani pozvao na solidarnost među zemljama Perzijskog zaliva

FENA Saopćenje

TEHERAN, 14. augusta (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da zemlje u Perzijskom zalivu mogu zaštiti sigurnost i stabilnost regije kroz saradnju i solidarnost.

Govoreći na redovnom sedmičnom sastanku vlade, iranski predsjednik je izjavio da formiranje nove koalicije o kojoj se govori u Perzijskom zalivu i Omanskom zlivu neće biti moguće niti provodivo jer takva koalicija neće doprinijeti sigurnosti  regije.

Dodao je da je Iran spreman da zaštiti sigurnost regije u saradnji sa zalivskim zemljama na isti način kako je činio u proteklim stoljećima.

Naglašavajući da sigurnost regije ne zahtijeva prisustvo stranih snaga, on je rekao da zemlje u regiji mogu zaštiti sigurnost putem jedinstva, solidarnosti i dijaloga.

Uvijek su vladali prijateljski odnosi među susjedima, kazao je Rouhani, naglašavajući da će sve podijele među njima ići u korist njihovih neprijatelja.

Komentirajući izvještaje o mogućem izraelskom prisustvu u regiji, Rouhani je kazao da je "cionistički režim sa sobom unosio nesigurnost, ubistva i teror u svaki dio svijeta u kome je bio", prenosi iranska novinska agencija Irna.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'