Svijet     | 14.08.2019. 09:20 |

Na aerodromu u Hong Kongu uspostavljen saobraćaj nakon poremećaja zbog protesta

FENA Internet

HONG KONG, 14. augusta (FENA) - Na aerodromu u Hong Kongu ponovo je uspostavljen saobraćaj nakon dvodnevnog poremećaja zbog antivladinih protesta, a koji su praćeni nasiljem u poluautonomnom kineskom gradu.

Više od 30 demonstranata i dalje je u dijelu aerodroma za dolaske, dan nakon masovnih protesta i nasilja zbog kojeg je bilo otkazano više od 100 letova, navodi AP. Demonstranti su u dijelu terminala širili letke i postere po podu, ali nisu ometali putnike.

Rukovodstvo aerodroma je saopćilo da je dobilo dozvolu da privremeno zabrani demonstrantima da ulaze na određena područja aerodroma.

U saopćenju se navodi da je jedan dio aerodroma odvojen za demonstracije, ali da protesti neće biti dozvoljeni van tog područja.

Većina demonstranata  napustila je aerodrom u utorak nakon što su policajci koristili biber sprej u pokušaju da rastjeraju demonstrante koji sukolicima za prtljag blokirali ulaz na terminal. Policija se sukobila nakratko s demonstrantima, što je dovelo do nekoliko ozljeda. Nekoliko osoba policija je odvela u policijski kombi na aerodromu.

Demonstranti su, sa druge strane, uhvatili dvije osobe zbog sumnje da su prikriveni agenti.

Tokom dana  u utorak su letovi na kratko obavljani da bi potom svi preostali bili otkazani.

Blokada aerodroma i protesti koji traju od juna organizirani su zbog toga što mnogi stanovnici Hong Konga vide sve veću eroziju sloboda koje su im obećane 1997. godine, kada je Kina pod vodstvom Komunističke partije preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija, navodi AP.

Demonstranti zahtijevaju da  liderka Hong Konga Carrie Lam odstupi s funkcije i ukine prijedlog zakona prema kojem bi neki osumnjičeni mogli biti poslani u kontinentalnu Kinu, gdje kritičari kažu da bi se mogli suočiti s mučenjem i nepoštenim ili političkim suđenjima.

Lam je odbacila pozive na dijalog, rekavši u utorak da su demonstranti  skrenuli situaciju 'u ponor'.

U izjavi u srijedu ured za vezu kineskog kabineta u Hong Kongu kaže da su demonstranti 'u cijelosti narušili zakonske i moralne norme' i da će se suočiti s brzim i ozbiljnim posljedicama.

"Njihovo ponašanje pokazuje krajnji prezir prema zakonu, ozbiljno šteti međunarodnom imidžu Hong Konga i duboko povrjeđuje osjećaje široke mase njihovih sunarodnjaka na kopnu", kaže se u saopćenju.

Kao ključna destinacija putničke industrije Hong Konga trpi velike gubitke,a reputacija grada kao dobro reguliranog središta za finansije također trpi gubitke. Oko 21 država i regija izdale su upozorenja svojim građanima o sigurnosti putovanja u Hong Kong, rekavši da su protesti postali nasilni i nepredvidivi, navodi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom