Regija     | 13.08.2019. 17:19 |

Sile u NATO-u pozvale Prištinu da ukine carine, a Beograd kampanju protiv Kosova

FENA Agencije

BEOGRAD, 13. kolovoza (FENA) - Pet sila NATO-a zajednički je u utorak pozvalo Srbiju i Kosovo da deblokiraju pregovore o normalizaciji odnosa i dođu do obvezujućeg dokumenta u interesu regionalne stabilnosti.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija traže od Kosova da ukine carine na robu iz Srbije, a od Beograda da prekine kampanju kojom od drugih zemalja traži da povuku priznanja Kosova.

Tzv. Kvinta želi vidjeti "punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obvezujući sporazum", stoji u njihovu priopćenju.

No, visoki srbijanski dužnosnik zadužen za Kosovo smatra da je Kvinta zapravo zatražila od Beograda da se prestane odupirati neovisnosti Kosova i istaknuo da će Srbija i dalje štititi nacionalni interes za dobrobit Srba na Kosovu.

Šef vladina ureda za Kosovo Marko Đurić ocijenio je da pet zemalja izjednačava "nasilje Prištine i kršenje slobode prometa robe i kapitala te međunarodnih obveza" s borbom Srbije protiv priznanja neovisnosti i agresivnog vanjskopolitičkog ponašanja Kosova.

"Je li isto kad bacate pod noge međunarodno pravo i kada se zalažete da, sukladno pravilima UN-a i vlastitim ustavom i Rezolucijom 1244 (Vijeća sigurnosti UN o Kosovu) spriječite nekoga da, mimo procesa dijaloga, postigne priznanje neovisnosti", upitao je Ðurić, prenosi Hina.

Istaknuo je da je Beograd spreman za nastavak prekinutog dijaloga s Prištinom, ali tek kad kosovske vlasti ukinu jednostranu odluku o uvođenju carina od 100 posto na uvoz robe iz Srbije (i BiH).

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo