Bosna i Hercegovina     | 13.08.2019. 16:19 |

Begić: Značajno unaprijeđen postupak konkursne procedure koju provodi ADS FBiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 13. augusta (FENA) - Agencija za državnu službu (ADS) Federacije Bosne i Hercegovine je samo u toku 2018. godine objavila 429 Konkursa za organe u Federaciji BiH, koji su iskazali potrebu za 805 upražnjenih radnih mjesta. Agencija je u tom periodu razmotrila 16.829 prijava kandidata.

Direktor Agencije Refik Begić je kazao Feni da Agencija u postupku provođenja konkursne procedure sve kandidate pisano informiše o statusu prijave i svakoj fazi konkursa o postignutim rezultatima.

Napomenuo je da je, u skladu sa podzakonskim propisima koje donosi Vlada Federacije BiH, a na prijedlog Agencije za državnu službu, umnogome unaprijeđen sam postupak i omogućene uštede i kod samih kandidata koji se prijavljuju na konkurse.

- Naime, kandidati koji se prijavljuju na konkurse u državnoj službi Federacije BiH dovoljno je da dostave samo uredno popunjen prijavni obrazac, osim u slučaju kada kandidat nema položen stručni upravni ispit za rad u organu državne službe, ali i tada je dovoljna potvrda ili uvjerenje o radnom stažu u struci. Polaganje tog ispita, odnosno ispita općeg znanja u skladu sa Zakonom se vrši u konkursnoj proceduri i ne zahtjeva nikakve troškove za samog kandidata – pojasnio je Begić, osvrnuvši se na medijske natpise o tome koliko je novca potrebno da bi se moglo prijaviti na konkurs za posao u državnoj službi.

Begić navodi da su samo kandidati koji uspješno prođu konkursnu proceduru i nalaze se na listi uspješnih kandidata dužni dostaviti dokaze o ispunjavanju uslova javnog konkursa, osim dokaza o zdravstvenoj sposobnosti, odnosno ljekarskog uvjerenja koje dostavlja izabrani kandidat prilikom preuzimanja dužnosti.

Direktor Agencije za državnu službu FBiH kaže da, kada je u pitanju ocjena dokaza, posebnog radnog mjesta kao što je navedeno i objavljeno u pojedinim medijima, o poznavanju rada na računaru, vozačka dozvola, znanje ili poznavanje stranog jezika i slično, Agencija prihvata sve dokaze iz kojih se sa sigurnošću može utvrditi da kandidat ispunjava uvjete konkursa.

- U vezi s tim navodimo primjer da će Agencija za državnu službu prihvatiti kopiju izvoda prepisa ocjena u kome se nalazi strani jezik ili poznavanje rada na računaru (informatika ili sličan naziv predmeta), što znači da u ovom slučaju ne trebaju dodatna sredstva – pojašnjava Begić.

Naveo je da će Agencija za državnu službu FBiH, kao centralna jedinica za upravljanje ljudskim resursima, uz pomoć Vlade Federacije BiH, nastaviti da unapređuje opći sisitem regrutovanja u državnu službu Federacije , kako je to dato i u preporukama Evropske komisije i nastojat će obezbjediti maksimalnu transparentnost u svom radu.

- U tom cilju Agencija je posvećena zaštiti integriteta svakog kandidata, a u vezi s tim već duže vrijeme primjenjuje praksu da se u konkursnoj proceduri od kandidata sukcesivno pribavljaju podaci i dokumenti koji su neophodni za datu fazu procedure, kako to zagovara i Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH – kazao je Begić.

Napomenuo je da ADS FBiH provodi konkursne procedure za 369 organa državne službe u FBiH, osim za organe u Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu koji svojim zakonima nisu predvidjeli ovlašćenje za postupanje ADS FeBiH kao centralnoj jedinici za upravljanje ljudskim resursima za nivo Federacije.

- Agencija u postupku provođenja javnih konkursa nema nadležnosti da preispituje posebne uvjete iz pravilnika o unutrašnjoj organizaciji organa državne službe za koje na zahtjev istih objavljuje i provodi konkursne procedure, izuzev očiglednih nedostataka koji su propisani ili kantonalnim ili federalnim propisom, a i tada traži od resornih organa otklanjanje nepravilnosti – naveo je Begić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta