Svijet     | 13.08.2019. 16:34 |

Greta Thunberg oplovit će Atlantik u jahti bez tuša i toaleta

FENA Internet

LONDON, 13. augusta (FENA) - Švedska tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg u srijedu će isploviti za New York, prelazeći Atlantik u jahti koja nema tuša ni toaleta, kako bi se pridružila protestima u Sjedinjenim Državama i učestvovala na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija.

Kako bi izbjegla putovanje zrakom, Thunberg će krenuti na svoje transatlansko putovanje u jahti dugoj 18 metara, Malizia II, opremljenoj samo sa solarnim panelima i podvodnim turbinama koje proizvode energiju za plovilo, u cilju putovanja s nultom emisijom ugljika. 

- Mogla bih osjetiti morsku bolest i to neće biti ugodno, ali mogu živjeti s tim - izjavila je Thunberg za BBC TV u Plymouthu, u jugozapadnoj Engleskoj, odakle bi trebala krenuti u srijedu popodne.

- To će biti uistinu teško, ali moram da mislim da su to samo dvije sedmice i nakon toga se mogu vratiti svakodnevnim obavezama - izjavila je 16-godišnja Thunberg koja će biti u pratnji oca Svantea i kamermana na putu.   

U ovom je mjesecu kapetan jahte izjavio Reutersu da će tinejdžerska aktivistica, koja je postala uzor mladim demonstrantima koji se zalažu za zaštitu okoliša, suočiti s izazovnim putovanjem u jahti namijenjenoj za brzo putovanje a ne luksuz.  

U jahti nema tuša ni toaleta - ljudi na palubi morat će da koriste samo plave kante.

- To što Greta kreće na tu izazovnu plovidbu u trkaćem brodu s nultim komforom istinski pokazuje njenu predanost cilju i to koliko je spremna da iskušava sebe - izjavio je kapetan Boris Herrmann Reutersu.

Kazao je da će oni pokušati da učine to putovanje što je moguće više bezbolnijim.

- To što ste izabrali da ne koristite avion neće umanjiti vaš vlastiti udio u emisiji ugljika, nego također šalje signal drugim ljudima oko vas da je klimatska kriza realnost - navela  je Thunberg.

Kada stigne, ona će se pridružiti Klimatskom akcionom samitu u New Yorku u septembru i konferenciji o klimatskim promjenama COP 25 u Santiagu u Čileu u decembru.

- Moj govor u UN-u neće promjeniti situaciju, ali ukoliko mogne pomoći u stvaranju svjesnosti, onda mislim da bi zajednički mogli pokušati stvoriti promjene - izjavila je Thunberg tokom posjete njemačkom protestu protiv rudnika uglja u petak.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Povećan broj prelazaka iz Gaze u Egipat nakon ponovnog otvaranja graničnog prelaza Rafah

Policija u Londonu privela Gretu Thunberg

Greta Thunberg optužila Rusiju za 'ekocid' zbog pucanja brane Kahovka u Ukrajini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo