Ekonomija     | 13.08.2019. 09:17 |

Azijska tržišta - Oštar pad indeksa, brinu Hong Kong i Argentina

FENA Internet

TOKIO, 13. kolovoza (FENA) - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, prosvjeda u Hong Kongu i oštrog pada tečaja argentinskog peza.

MSCI Asia Pacific Index potonuo je 1 posto. Kineske bluechip dionice pale su 0,8 posto, dok je honkoški Hang Seng potonuo na najnižu razinu u sedam mjeseci. 

Tržišta su pod pritiskom već treći tjedan zaredom, od kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz jer Kina dosad u pregovorima nije ispunila prije zadana obećanja.

Kina je, pak, odgovorila slabljenjem tečaja juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Premda se posljednjih dana tečaj juana stabilizirao, a Trump poručio da se pregovori s Kinom nastavljaju, na tržištima i dalje vlada nesigurnost.

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu u utorak je ponovno otvorena za promet nakon što je njezina uprava u ponedjeljak otkazala sve letove reagirajući na višednevne protuvladine mirne prosvjede na aerodromu.

Promet je ponovno uspostavljen u utorak u 06.00 sati ujutro po lokalnom vremenu (00.00 sati po srednjoeuropskom), te je najavljeno da će uprava u koordinaciji sa zrakoplovnim kompanijama nastojati sve dolazne i odlazne letove maksimalno uskladiti ovisno o kapacitetima, pa će neki letovi morati biti otkazani, dok će neki kasniti.

- Međunarodna zračna luka u Hong Kongu od danas započinje raditi na novom rasporedu letenja, uz očekivana odstupanja od ranije planiranog - priopćeno je.

Hongkonška nacionalna aviokompanija Cathay Pacific priopćila je da je, unatoč ponovnom otvaranju aerodroma, u utorak otkazala više od 200 dolaznih i odlaznih letova, prenosi SEEbiz.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SAD, Južna Koreja i Japan jačaju inicijative protiv sjevernokorejskih prijetnji

Azijska tržišta - Većina indeksa u minusu

Američki general agresorima: Saveznici su borbeno spremni u Aziji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo