Regija     | 12.08.2019. 15:44 |

Srbija provjerava 'sumnje' u svinjsku kugu

FENA Agencije

BEOGRAD, 12. kolovoza (FENA) - Srbijansko ministarstvo poljoprivrede opovrgnulo je u ponedjeljak medijska izvješća da je u Srbiji potvrđeno prisustvo afričke svinjske kuge, ali je istaknulo da je se sumnjivi slučajevi provjeravaju.

Pojava svinje kuge u Srbiji nije potvrđena, radi se o sumnji i očekuju se službeni rezultati referentnog laboratorija u Madridu, rekli su u srbijanskom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje prenosi Hina.

Potvrdili su da je BiH uvela privremenu mjeru zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije.

Agencija Reuters objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja (OIE) sa sjedištem u Parizu, da je Srbija prijavila četiri slučaja za koje se sumnja da je riječ o svinjskoj kugi kod domaćih svinja.

Tri slučaja su registrirana u okolici Beograda, a jedan u podunavskom okrugu, navodi OEI, citirajući izvješće srbijanskog Ministarstva poljoprivrede.

Po navodima agencije, sedam svinja je uginulo, a 114 ih je eutanazirano.

Afrička kuga svinja zarazna je i neizlječiva bolest životinja za koju ne postoje cjepivo i lijek, ali nije opasna za ljude.

Poslije vijesti o pojavi afričke svinjske groznice u istočnoj Europi, izvršna vlast Europske unije prošlog tjedna tu je bolest nazvala "hitnim izazovom".

-Mjere za prevenciju afričke svinjske kuge svode se na higijenu te što manje kontakata među životinjama i ljudima sa drugih farmi- rekao je tajnik Udruge za stočarstvo u Gospodarskoj komori Srbije (PKS)  Nenad Budimović.

-Afrička kuga svinja nije opasna za ljude, ali spada u jaku ekonomsku bolest kod životinja i zbog ekonomskih šteta vrlo je bitno da se poduzmu sve mjere za sprečavanje i nastanak te bolesti - dodao je.

Srbijansko ministarstvo objavilo je na svojoj internetskoj stranici detaljne obavjesti, uputstva i priručnike te pravilnike o mjerama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje te zarazne bolesti.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo