Regija     | 12.08.2019. 14:58 |

Žigmanov traži od srbijanskog ministra da se više brine o Hrvatima nego o Tesli

FENA Agencije

BEOGRAD, 12. kolovoza (FENA) - Čelnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov pozvao je u ponedjeljak srbijanskog ministra kulture Vladana Vukosavljevića da se više posveti očuvanju hrvatske kulturne baštine u Srbiji umjesto Nikoli Tesli, koji je proteklih dana izazvao nove prijepore između Beograda i Zagreba.

Vukosavljević je u petak optužio Hrvatsku da prisvaja Teslu, američkog i hrvatskog izumitelja srpskog podrijetla, tako što ga planira predstaviti kao svog izumitelja na EXPO-u u Dubaiju 2020., prenosi Hina.

-Sa žaljenjem pratimo začuđeni, ničim izazvan interes ministra kulture i informiranja Vladana Vukosavljevića o Nikoli Tesli, Srbinu iz Hrvatske, njegovom statusu i funkcijama koje on ima u suvremenim kulturnim praksama u Hrvatskoj, državi u kojoj su politički predstavnici srpske zajednice dio vladajućih struktura - izjavio je Žigmanov.

Predsjednik Demokratskog saveza saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u srbijanskom parlamentu smatra da ministrova "nacionalna ekskluzivnost i ostrašćenost" neće pridonijeti prijeko potrebnoj normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije već će biti novi otegotni moment.

-S druge strane, građani hrvatske nacionalnosti u Srbiji više bi voljeli čuti od srbijanskog ministra kulture, recimo, koje su sve aktivnosti i s koliko financijskih sredstava bile poduzete na planu očuvanja ovdašnje hrvatske materijalne kulturne baštine, napose sakralne, budući da je jedan broj katoličkih crkava u izuzetno lošem stanju“, rekao je Žigmanov.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije priopćilo je u petak da najoštrije osuđuje "nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji znanstvenika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi - reagirajući tako na najavu da će se Hrvatska na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla.

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u subotu je izjavila da se Hrvatska s poštovanjem sjeća Tesle, ne pokušavajući negirati njegovo porijeklo.

-Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porijekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svijet – u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države- istaknula je ministrica.

Dodala je da se, za razliku od Srbije koja "ne prestaje s falsificiranjem povijesti i posezanjem za tuđim povijesnim osobama", Hrvatska s poštovanjem sjeća "jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavajući negirati Teslino porijeklo".

Vukosavjević joj je uzvratio da je Tesla rođen 1856. u selu Smiljanu "u Austrijskom carstvu, u okviru područja koje se zvalo 'Vojna Krajina' i koje je, skoro isključivo, bilo naseljeno Srbima“, te da mu je otac bio pravoslavni svećenik, a kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu.

Vukosavljević je upitao "kako je Srbin, rođen u austrijskoj carevini, u okviru Vojne krajine, u vremenu kada od države Hrvatske nema ni nagovještaja, zanimljivim pseudoistorijskim inženjeringom, postao ’hrvatski izumitelj’?“

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana