Svijet     | 12.08.2019. 10:47 |

Talibani - Okončan posljednji krug pregovora o američkom povlačenju

FENA Internet

KABUL, 12. augusta (FENA) - Posljednji krug pregovora između talibana i Sjedinjenih Država o sporazumu o  povlačenju hiljada američkih vojnika iz Afganistana je okončan i i sada će se obje strane konsultovati sa svojim čelništvima, izjavio je u ponedjeljak talibanski portparol.

Osmi krug razgovora u zalivskoj arapskoj zemlji Kataru, zaključen nakon ponoći, bio je "dugačak i koristan", navodi u izjavi za javnost talibanski portparol Zabihullah Mujahid.

On nije dao nikakvu izjavu o ishodu razgovora.

Prošle je sedmice drugi talibanski portrparol izjavio kako se očekuje da će biti postignut sporazum nakon tog kruga pregovora o okončanju gotovo 18-godišnjeg rata, najdužeg koji je Amerika vodila.

Očekuje se da sporazum - ukoliko bide postignut - uključuje talibanske garancije da Afganistan neće postati baza za druge ekstremističke grupe u budućnosti. Ipak, i afganistanski ogranak Islamske države i al-Qaida ostaju aktivni u toj zemlji. Talibani izvode skoro svakodnevne napade širom Afganistana, uglavnom atakujući na vladine snage i zvaničnike, ali također ubijajući brojne civile.

Sporazum bi također mogao uključivati prekid vatre i odredbu da će talibani pregovarati s predstavnicima afganistanske vlade, iako je pobunjenička grupa do sada odbijala da pregovara s predstavnicima vlasti u Kabulu, odbacujući vladu kao američku marionetu.   

Danas se nije oglasio američki mirovni posrednik Zalmay Khalilzad, koji je ujučerašnjem tweetu napisao kako se nada da će "ovaj Bajram biti posljednji u kome je Afganistan u ratu".

U nedjelju je obilježen prvi dan muslimanskog praznika Kurban-bajrama, koji je protekao bez većih nasilnih incidenata u Afganistanu.

Talibani kontroliraju gotovo polovinu Afganistana i najsnažniji su otkako je u invaziji pod američkim vodstvom svrgnuta njihova petogodišnja vlada u 2001. nakon američkih optužbi da je ta grupa pružala utočište Osami bin Ladenu. Više od 2.400 američkih vojnika od tada je poginulo u Afganistanu.

SAD i NATO zvanično su zaključili svoju borbenu misiju u Afganistanu u 2014. Oko 20.000 američkih i savezničkih vojnika ostalo je u zemlji da izvode zračne udare po talibanskim i militantima Islamske države i da pomažu u obuci i jačanju afganistanske vojske, prenosi Associated Press.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'