Bosna i Hercegovina     | 11.08.2019. 11:19 |

Kemal ef. Tokmić: Sve veći broj vjernika iz Bugojna žrtvuje kurban

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 11. augusta (FENA) - Bajrami su dani u kojima se veselimo izvršavanju obreda kurbana i dani u kojima dijelimo radost jer su hadžije u Mekki obavile hadž, kazao je za Fenu glavni imam Medžlisa IZ Bugojno Kemal ef. Tokmić.

Ističe kako se radi o posebnim, mubarek danima, u kojima se radost dijeli s porodicom, rodbinom, komšijama i prijateljima i pomaže onima kojima je to potrebno.

Po njegovim riječima, obilježavanje Kurban-bajrama je "duboko ukorijenjeno u islamskoj tradiciji i životu svih muslimana“.

-U duhovnom smislu, kurban znači naše približavanje Allahu dž.š., njegovoj milosti i nagradi i sveopćem dobru koje nam pruža. Također, to je približavanje ljudima koji su sastavni dio našeg života, i kojima dijelimo naše kurbane - naglasio je.

Istaknuo je da se još uvijek u kućama vjernika zadržao veliki broj običaja, kojima se dočekuje i obilježava Kurban-bajram.

-Običaj je da se uoči Bajrama urede kuće i avlije, očiste džamije, prouči Jasin ili Fatiha umrlim. Za Bajram ukućani rano ustanu, obuku najljepša odijela, idu u džamiju, klanjaju sabah i bajram-namaz, a po povratku kolju kurban - kazao je.

Dodaje da se tradicija klanja kurbana zadržala u velikoj mjeri na teritoriji bugojanske općine, te da su, u posljednje vrijeme, uočene određene novine koje se sve više primjenjuju. 

-Mnogi ljudi nisu u mogućnosti da u svojim dvorištima kolju kurban, jer žive u gradskim, urbanim sredinama. Nisu, dakle, u prilici da osjete tu vrstu radosti, i okupe porodicu kako bi svi prisustvovali tom činu, onako kako je to činio Poslanik a.s. - naglasio je.

S druge strane, iz godine u godinu povećava se broj kurbana, koji se žrtvuju na području Medžlisa IZ Bugojno.

-Veliki broj naših džematlija uplate kurbane za Elči Ibrahim-pašinu medresu.Tako pomažu rad ove medrese, i svoju vjeru, a u isto vrijeme medresa im daje mogućnost da, na takav način, ispune obavezu klanja kurbana - zaključio je.

U svoje, i uime Medžlisa IZ Bugojno, čestitao je Kurban-bajram svim muslimanima tradicionalnim riječima „Bajram Šerif Mubarek Olsun“.

-Upućujemo dovu Allahu dž.š. da primi naše kurbane kao izraz zahvalnosti na brojnim blagodatima, i ukabuli hadž našim hadžijama, kojima želimo sretan povratak kućama - kazao je Kemal ef. Tokmić.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Čović i Filipović u posjetu stranačkom vodstvu Uskoplja i Bugojna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo