Bosna i Hercegovina     | 11.08.2019. 11:12 |

Muftija banjalučki: Obnova Arnaudije odvija se predviđenom dinamikom

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11.augusta (FENA) – Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović uvjeren je da će biti značajna pozicija džamije Arnaudije, čija je obnova u toku, dok se očekuje da radovi budu završeni naredne godine.

Kako kaže, sve su vidljivije konture te jedine neobnovljene džamije u Banjoj Luci.

Muftija banjalučki je Feni istakao da se obnova Arnaudije odvija predviđenom dinamikom.

- Radovi se odvijaju u skladu s onim što je potpisano i nadamo se da će ova džamija biti završena u predviđenom roku – rekao je Abdibegović.

Projektom je predviđeno da će ponovna izgradnja Arnaudija džamije trajati 900 radnih dana, a radovi su počeli 2017.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna sredstva za finansiranje radova Arnaudije, čijom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjoj Luci.

S obzirom na to da je u toku rata Arnaudija džamija u potpunosti srušena, projektom je predviđena njena ponovna izgradnja, a u skladu sa uputstvima i instrukcijma Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Osim izgradnje džamije projektom je predviđeno i vanjsko uređenje sa svim elementima, ogradni zid kao i izgradnja turbeta.

Na području koje obuhvata muftijstvo banjalučko, od 89 džamija porušenih tokom proteklog rata, njih 83 su obnovljene, a šest je u fazi obnove.

Od 11 srušenih mesdžida, pet je obnovljeno, tri su preuređena u džamije, dva su u izgradnji, a jedan čeka na obnovu. Od 20 porušenih turbeta većina ih je obnovljena, a ostala, kao i banjalučka Sahat-kula, čekaju obnovu.

Banjalučko muftijstvo obuhvata medžlise Islamske zajednice: Banja Luka, Bosanski Brod, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, Derventa, Ključ, Kobaš, Kotor-Varoš, Mrkonjić Grad i Prnjavor.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Očekuje se da će obnova ukrajinske ekonomije od ruske invazije koštati 486 milijardi dolara

Zbog administrativnih komplikacija propada historijsko blago i bh. nacionalni spomenik Konak

Macron: Obnova Notre-Damea bit će dovršena na vrijeme

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!