Bosna i Hercegovina     | 10.08.2019. 08:55 |

Dizdarević: Bajram nas podsjeća na vrijednost žrtvovanja za opće dobro

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 10. augusta (FENA) – Centralna svečanost obilježavanja velikog muslimanskog praznika Kurban – bajrama za područje Muftiluka zeničkog sutra će biti održana u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje će u 06.25 sati klanjanje bajram-namaza predvoditi savjetnik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, Ejub ef. Dautović.

Bajramsku hutbu vijernicima će govoriti novi zenički muftija Melvudin ef. Dizdarević, koji podsjeća kako je islam vjera koja naglašava kolektiv i daje mu primat nad zahtjevima pojedinca.

- Kao takav, islam posebno naglašava vrijednost žrtve za opće dobro, za zajednicu, za ono u što vjerujemo. U tom kontekstu Kurban-bajram nas podsjeća na vrijednosti koje stoje u samoj srijedi islama, a to su vrijednosti davanja, a ne uzimanja, vrijednost žrtvovanja za druge, a ne žrtvovanja drugih na oltaru vlastitog ega.

Bajram nas podsjeća na tu vrijednost koju treba usvojiti i primjeniti u životu- ističe muftija Dizdarević.

Nakon bajram-namaza, u prostorijama Medžlisa IZ Zenica bit će upriličeno i tradicionalno bajramsko čestitanje.

Drugi dan Bajrama, na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici bit će organizirana ''Bajramska svečanost'', uz program koji će izvesti Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović i hfz. Aziz Alili.

Treći dan Bajrama delegacija Muftijstva i Medžlisa IZ Zenica posjetit će KPZ ZT Zenica, a bajramski prijem za predstavnike vjerskog, političkog, kulturnog i društvenog života bit će organiziran u atriju Medžlisa IZ Zenica.

Istog dana muftija zenički, sa saradnicima, posjetit će Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je planiran susret s rukovodstvom te ustanove i posjeta Odjelu hirurgije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Muftija Dizdarević: Moramo se vratiti na "temeljne postavke" etike i morala

Dizdarević: Bajram podsjeća da u srcima ne smije biti ništa ispred Stvoritelja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo