FENA.BIZ

U okviru projekta "Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice"

Foto FENA/McCANN Sarajevo

UKC-u Tuzla Coca-Cola uručila vrijednu opremu: dva kardiorespiratorna monitora i pet pulsnih oksimetara

Tuzla, 9. august 2019. – Svečanom primopredajom u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, predstavnici Coca-Cole u BiH danas su Klinici za dječije bolesti uručili  medicinsku opremu i aparate potrebne za njegu prijevremeno rođenih beba.

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini sa svojom prirodnom izvorskom vodom Olimpija pokrenula je projekt „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“ tokom kojeg se od svake prodane boce Olimpije dio sredstava usmjerava na opremanje bolničkih odjela na kojima se stručni kadrovi brinu o prijevremeno rođenim bebama.

„Naš je kanton najmnogoljudniji pa se vjerovatno zato kod nas i rađa najviše djece što nas raduje, ali neki od njih dođu prerano, iz poznatih ili nepoznatih razloga, i mi uvijek moramo biti spremni da svako dijete dobije sve najbolje i da svima pružimo iste šanse za preživljavanje. U tome pomaže oprema koju je danas donirala Coca-Cola posebno jer je naša ustanova tercijalnog nivoa i prima novorođenčad iz regije. Ovom donacijom nam ujedno pomažu na našem putu proširenja neonatalne intenzivne njege čiji kapaciteti od prije deset godina pred nas stalno postavljaju nove izazove a gdje je naš cilj da u životu ostane svako živorođeno novorođenče. Podsjećam, u našim uslovima realne mogućnosti preživljavanja su kada je dijete rođeno od 26. do 28. sedmice trudnoće ili težine 800–1000 grama, a naša nastojanja i velika želja je da pronađemo mogućnosti kako da tu granicu spuštamo, jer je to i parametar zdravstvene zaštite jedne zemlje. U tome nam pomaže ovakva društveno odgovorna i osviještena kompanija kao što je Coca-Cola, jer život prijevremeno rođenih beba je važan svima i treba se na sve načine boriti za njihovu što bolju skrb i njegu. Stoga još jednom hvala našim donatorima čija će oprema zaista pomoći u preživljavanju nedonoščadi“, izjavila je prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnica direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

U posljednjih devet godina, prema statistici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla prijevremeno je rođeno više od 2.787 beba koje su najugroženija populacija u Tuzlanskom kantonu.

Donacijom u vrijednosti višoj od 31.500 KM, stručni medicinski kadar će na raspolaganju imati dva kardiorespiratorna monitora za praćenje vitalnih parametara prijevremeno rođenih beba te pet pulsnih oksimetara za mjerenje nivoa protoka kisika.

„Izuzetno smo ponosni na napore Coca-Cole u BiH usmjerene na pružanje kontinuirane podrške lokalnoj zajednici, s posebnim fokusom na osjetljive kategorije stanovništva.  Prvom u nizu donacija opreme regionalnim kliničkim centrima, naši cijenjeni doktori, koji

svoj život svakodnevno posvećuju brizi za prijevremeno rođene bebe, moći će još efikasnije i lakše prevazići svoje svakodnevne izazove“, izjavio je Mirza Selimhodžić, direktor prodaje Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

S ciljem pružanja doprinosa rješavanju važnih društvenih problema u lokalnoj zajednici u kojoj posluje, Coca-Cola će u periodu od augusta do oktobra opremiti bolničke odjele na kojima se brinu o prijevremeno rođenim bebama: JU Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici i Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru.

Projekt sadrži i edukativni karakter jer za cilj ima podizanje svijesti javnosti o važnosti stvaranja najsigurnijih uslova za njegu prijevremeno rođenih beba, a realizira se uz podršku prijatelja: UMBD – Institut za majku i dijete, Mrvice – Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj, JU Apoteke Sarajevo, Bingo tržni centar, Mercator BH, Konzum BiH, Tropic centar Banja Luka, Ženske priče s Amrom Džeko.

 

O Coca‑Coli HBC B-H Sarajevo

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo jedna je od najvećih kompanija u industriji bezalkoholnih pića u Bosni i Hercegovini, a ujedno je i ovlaštena punionica kompanije The Coca-Cola Company. Coca-Cola HBC B-H Sarajevo jedina je kompanija  u državi koja proizvodi i distribuira Coca-Coline proizvode, među kojima je i Coca-Cola, koja se u Bosni i Hercegovini počela distribuirati 1969. godine. Sjedište je kompanije u Sarajevu, gdje je smještena i punionica, a proizvodi se distribuiraju putem četiri distribucijska centra i skladišta. Prodajna se ponuda kompanije sastoji od vodećih robnih maraka Coca-Cole, Coca-Cole Zero, Fante i Spritea i robnih maraka pod licencom drugih kompanija. Coca-Cola HBC B-H Sarajevo neprestano traži nove prilike kako bi proširila svoju prodajnu ponudu i tako omogućila potrošačima u Bosni i Hercegovini što veći izbor svojih proizvoda. Kompanija poduzima sve mjere u cilju osiguranja najviše kvalitete svojih proizvoda. Usto, snažan se naglasak stavlja i na održivi razvoj poslovanja, koji je usko povezan s održivim razvojem zajednica u kojima kompanija posluje.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo dio je Grupe Coca-Cola HBC, koja posluje u 28 država i snabdijeva tržište od oko 595 miliona stanovnika. Grupa je proglašena svjetskim predvodnikom u industriji pića u sklopu svjetskog i evropskog Dow-Jones indeksa održivog razvoja, a također je uvrštena i u indeks FTSE4Good. Dionice Coca-Cole HBC uvrštene su u najviši razred Londonske burze, tzv. Premium listing (LSE: CCH), a kotiraju i na Atenskoj burzi (ATHEX: EEE). Za dodatne podatke posjetite mrežnu stranicu VIDEO

The Coca-Cola Company

The Coca-Cola Company (NYSE: KO) kompanija je koja nudi pića za svaku priliku (total beverage company), sa više od 500 različitih robnih marki u više od 200 država širom svijeta. Uz Coca-Coline napitke, neke od naših vodećih robnih marki u svijetu uključuju napitke AdeZ na bazi soje, zeleni čaj Ayataka, kafu Costa, vodu Dasani, sokove Del Valle, Fantu, kafu Georgia, čajeve i kafe Gold Peak, Honest Tea, sokove Minute Maid, sportske napitke Powerade, sokove Simply, obogaćenu i vitaminsku vodu Sprite, te kokosovu vodu Zico. Kontinuirano širimo i transformišemo ponudu kroz  smanjenje količine šećera u našim napicima, te uz kontinuirano uvođenje inovativnih proizvoda. Ujedno radimo na smanjenju našeg uticaja na životnu sredinu kroz očuvanje i obnovu vodnih resursa i promociju recikliranja otpada. Zapošljavamo više od 700.000 ljudi širom svijeta, u saradnji sa partnerskim punionicama, te stvaramo ekonomske prilike u zajednicama u kojima poslujemo. Više informacija dostupno je na našoj globalnoj internet-stranici Coca-Cola Journey VIDEO, a pratiti nas možete na Twitteru, Instagramu, Facebooku i LinkedInu.

Fairlife® marka je u vlasništvu Fairlife LLC, našeg zajedničkog ulaganja sa Select Milk Producers Inc. Proizvodi Fairlife distribuirani su od strane naše kompanije i partnerskih punionica.

Kontakt

Odjel za komunikacije i odnose s javnošću

E. odnosisjavnoscu@cchellenic.com

 

Kontakt informacije:

McCCANN Sarajevo

Alena Kulenović-Delić

PR Manager

Zmaja od Bosne 74, 71000 Sarajevo,

Bosna i Hercegovina
t + 387 33 267 110 |  f + 387 33 267 121  
alena.kulenovic@mccann.ba

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.