Kultura     | 08.08.2019. 19:45 |

Izložba o državotvornosti Bosne u okviru Festivala 'Grad'

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Izložba plakata o srednjovjekovnoj Bosni ''12 stoljeća državotvornosti Bosne'' otvorena je večeras u prostorijama Centra Skenderija u Sarajevu. 

Izložba je realizirana u okviru Festivala ''Grad'', kao prilog obilježavanju 830. godina povelje Kulina bana, a inspirisana je književnim projektima iz trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi (Bosansko Kraljevstvo, Stećkopedija i Codex Diplomaticus - Zbirka povelja i pisama stare bosanske države, izdavača Mladinska knjiga Sarajevo).

Na otvaranju je naglašeno da je izložba, prvenstveno, namijenjena mladima da ne bi ostali uskraćeni za znanje o slavnim epohama Bosne.

Glavni urednik trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi Adnan Ćatović kazao je da se mora govoriti o svim vrijednostima da bi bile sačuvane od zaborava, da nema drugog načina.

- Ono o čemu govorimo ostat će u sjećanju, zato pričamo - naglasio je Ćatović.

Naveo je da je predstavljeno 15 povelja, brojni dokumenti te plakati i mape.

- Mislim da će biti interesantno svima koji vole Bosnu i srednji vijek - istakao je Ćatović, dodajući da je izložba koncipirana kao vremeplov.

Urednik i autor popratnih tekstova na knjizi Codex diplomaticus Regni Bosnae - Zbirka starih povelja i pisama stare bosanske države, Dženan Dautović, kazao je da su najviše ponosni na povelje proistekle iz kancelarija bosanskih vladara, koje svjedoče o političkoj moći, uređenju i snazi.

Izložba će biti postavljena do 7. septembra. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana