Ekonomija     | 08.08.2019. 16:48 |

Pčelarska zadruga Krajinamed stalno radi na proširenju proizvodnje i usluga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Pčelarska zadruga Krajinamed je osnovana prije nešto više od dvije decenije, kada je pčelar Miloš Popović odlučio da za potrebe svog pčelinjaka proizvede nekoliko košnica.  Danas je ovo jedna od najvećih zadruga u širem području Banje Luke.

- Velika ljubav prema drvetu i pčelarstvu pretočena je u košnice vrhunskog kvaliteta, koje su našle svoj put do domaćih, ali i inostranih kupaca, prvenstveno onih iz EU. Kako je potražnja rasla, tako je i Krajinamed širio svoje djelovanje, stalno prateći trendove modernog pčelarstva. Od male stolarske radionice, Krajinamed je stasao u jednog od tržišnih lidera u proizvodnji košnica, a u sastavu Krajinameda nastao je i Medeni kutak – specijalizovana prodavnica pčelarske opreme namijenjena potrebama pčelara, ali i korisnika pčelinjih proizvoda – meda, polena, propolisa, matične mliječi i kozmetike na bazi meda - pojašnjava Branislav Popović, Milošev sin, koji nastavio porodičnu tradiciju.

Branislav  pojašnjava vrste proizvoda koje svojim radom stvara pčela.

 - Med je slatka, aromatična, gusta tečnost koju proizvode medonosne pčele iz cvjetnog nektara, medne rose sa lišća četinara i listopadnog drveća, slatkih materija koje izlučuju sitni insekti ili od slatkog soka plodova nekih biljaka. Tako dobijen med pčele skladište u saću. Polen ili cvjetni prah je proizvod biljaka koji pčele sakupljaju. Ukus i boja polena zavise od biljke od koje potiču. Polen je izuzetno bogat hranljivim materijama, među kojima su bjelančevine, masti, enzimi, ugljeni hidrati, vitamini, mineralne materije, fermenti i druge aktivne komponente. Zbog toga je polen veoma koristan dodatak u liječenju mnogih oboljenja.

Mliječ je izuzetno hranljiva, gusta, mliječnobijela kremasta tečnost, karakterističnog mirisa, nakiselog i pomalo ljutog ukusa. Pčele radilice proizvode mliječ od cvjetnog nektara, polena i vode pomoću sekreta svojih žljezda. Tim mliječom one hrane larve pčela radilica i trutova prvih dana njihovog života, dok maticu hrane tokom cijelog perioda razvića i kasnije. Propolis je smolasta masa koju pčele radilice sakupljaju sa lisnih pupoljaka i sekretom svojih žljezda prerađuju. Propolis je mrkozelene do kafenozelene boje - vremenom postaje nešto tamniji. Karakteristične je arome i blago gorkog ukusa. Sastavljen je od smole, voska etarskih ulja i polena, a bogat je i mineralima, od kojih su najzastupljeniji gvožđe i cink - pojašnjava Branislav.

Pčelarska zadruga Krajinamed radi na proširenju proizvodnje i usluga kojim su se nametnuli i u pčelarskoj zajednici.

- U proizvodnom pogonu na području opštine Laktaši izrađujemo košnice i ramove različitih vrsta i dimenzija, u drugom pogonu na području Banje Luke počeli smo sa proizvodnjom najkvalitetnijih pčelinjih pogačica i izradom satnih osnova za pčele, dok na našem pčelinjaku na Zmijanju medonosne pčele prikupljaju visokokvalitetan livadski med - dodaje Branislav.

Uz podršku USAID/Sweden FARMA II nabavili su opremu za proizvodnju košnica. Također, radili su i obuke pčelara iz lokalne zajednice.

- Mašine za obradu drveta znatno su ubrzale proizvodni process, što je povećalo obim proizvodnje. Imamo procesnu liniju za punjenje meda, te kontinuirano razvijamo našu ponudu. Pokrenuli smo obuku u sklopu koje se realizira rad sa nezaposlenim licima, kako bi pčelarstvo moglo postati izvor njihovih primanja. I to je važna poruka koja pokazuje da pčelari vode računa o zajednici i njenom napretku - zaključuje Popović, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

Pčelari u FBiH od novog zakona očekuju rješenje na dobrobit pčela i pčelara

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'